IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучването за нефт и газ в блок „Хан Аспарух“ ще продължи до 2022 г.

През двегодишното удължаване на срока ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания

14:57 | 10.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух" ще бъде удължен с две години, считано от 15 май 2020 г. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, приемайки искането от страна на титуляря на разрешението.

Възможността за удължаване на срока е регламентирана в чл. 31, ал. 3 от Закона за подземните богатства.

Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България в дълбоко Черно море.

Договорът с Total, OMV и Repsol, които проучват тази територия, е в сила от месец септември 2012 г. Това е поредно удължаване на срока за търсене и проучване на петрол и природен газ в „Блок Хан Аспарух“, след като преди две години правителството удължи срока, приемайки искането на титулярите на разрешението – Total, OMV и Repsol.

През двегодишното удължаване на срока ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3,3 млн. евро. 

С приетото днес решение Министерският съвет разрешава на „Репсол България" Б.В. да прехвърли своя дял от 30 на сто на другите две дружества - „Тотал Е&П България” Б.В. и „ОМВ Офшор България" ГМБХ. В резултат на прехвърлянето, делът на „Тотал Е&П България" Б.В. става 57,14%, а делът на „ОМВ Офшор България" ГМБХ - 42,86%.

Възможността за прехвърляне на правата и задълженията по предоставено разрешение за търсене и проучване е регламентирана в чл. 25, ал. 1 от Закона за подземните богатства.

В края на миналата година най-голямата петролна и газова компания в Румъния OMV Petrom обяви, че е подписала договор за придобиване на дял в лиценза за проучвания на сондажен блок „Хан Аспарух“ в България.

В края на октомври 2016 година, в своя тримесечен отчет на дейността си, Total обяви, че има находка на петрол, но не даде подробности около сондажа.

Проучването на блока „Хан Аспарух“ , който е с площ от над 14 хил. кв. километра, започна през 2012 година.

Блокът е в близост до румънския „Нептун", в който залежите са оценени на над 80 млрд. куб. м природен газ.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още