IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати в спор плащат ли коректно фирмите извънредния труд

Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти по данни на БТПП

11:24 | 11.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодатели и синдикати влязоха в спор за това плащат ли коректно фирмите в България извънредния труд и вярно ли е, че българите работят най-малко и най-неефективно, сравнено с други европейски страни.

Тази година по Коледа и Нова година ще се почива общо осем дни - от 23 до 27 декември, въпреки че официалните празници са само три. По Нова година ни чакат три дни почивка  – от 30 декември до 1 януари, въпреки че само 1 януари е празничен.

По закон всеки, който работи на празник, получава двойна надница и добавка за извънреден труд. Това важи за работещите на трудов договор, обясни експертът от Главната инспекцията по труда Теодора Дичева.

За 27 декември например, който не е празник, но е почивен ден, добавката ще бъде само за извънреден труд - 75% увеличение на надницата за деня. Когато се работи на график например – т.нар. сумирано отчитане на работното време, тогава се плаща двойно само за работа на национален празник.

Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, проблеми със заплащането на извънредния труд в България няма и работодателите са коректни, което по думите му е видно и от финансовите отчети на фирмите.

Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ, обаче посочи, че често в синдиката получават сигнали не само за бавене на допълнителни възнаграждения, но и като цяло за неизплатени заплати, като случаите са ежедневни.

Според Васил Велев това са частни случаи. Забавените заплати са под 30 млн. лв., а платените са 30 млрд. лв.”, повтори за пореден път той. На хиляда случая има един забавен, каза той.

Велев продължава да твърди, че като производителност на труда и темм на ръст на БВП България изостава от средноевропейското ниво. По принцип дори когато работим, сме нископроизводителни, работим малко дни и за кратко през живота си, смята Велев и изтъкна като причина за забавянето на темповете по-малкото работни дни през тази календарна година.

Според Велев броят работни дни трябва да се уеднакви за всяка година – 251. А Капитанов смята, че трябва да се увеличи възнаграждението на хората, които се трудят в почивни дни. 

„Няма да се изненадам ако, за да празнувам Коледа трябва да си взема отпуска. В магазините сега в празничните дни работещите ще имат най-интензивните си работни дни за цялата година. И ще получат по 20 лв. Толкова струва, че няма да са със семействата си на празника”, посочи Капитанов от КНСБ.

По данни на Българската търговско-промишлената палата (БТПП) повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите през следващата година. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност да вдигат възнаграждения, 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители, заяви председателят на Палатата Цветан Симеонов по Нова телевизия.

Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия, посочи Симеонов.

Според проучването на БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат коледни бонуси, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без бонуси, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още