IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев се обяви срещу Гешев, Герджиков подкрепял институциите

Партиите трябва да намерят пътя на диалога, разбирателството, да търсят обединяващите ги неща, коментираха двамата кандидат-президенти в дебата между тях

20:09 | 18.11.21 г. 7
<p>
	Румен Радев (вляво) и Анастас Герджиков (вдясно). <em>Снимка: БГНЕС/Боби Тошев</em></p>

Румен Радев (вляво) и Анастас Герджиков (вдясно). Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Политически инженереринг, ролята на ДПС, измененията в конституцията в частта за съдебна реформа, инфлацията,  отношенията с Русия... Това бяха част от темите, които двамата кандидати за президент, които тази неделя ще се борят на балотаж - Румен Радев и Анастас Герджиков, дебатираха по БНТ в единствения дебат помежду си.

Вярвам, че ще има стабилен кабинет и повтарях, че главната цел за България е да има редовно правителство и работещ парламент, да се обединим около общите неща, обяви в началото на разговора кандидатът за президент Анастас Герджиков.

Радев също посочи, че партиите трябва да намерят пътя на диалога, разбирателството, за да имаме редовно правителство. Разбира се, цената, на която това да бъде постигнато, трябва да бъде премерена. Подходът, който виждаме в момента, е много обнадеждаващ – правителство, съставено около ясна визия и експертна оценка как да се излезе от кризата и как да се развива България, коментира той.

Радев подчерта, че предишните консултации са били много трудно и е имало съпротива към диалога и затова не се е стигнало до обединение под формата на коалиция. Ако няма компромис, направен от всяка една от партиите, поканени да участват в коалицията, няма да се получи, допълни той. 

Герджиков посочи, че не е сигурен дали са били изчерпани обединителните неща между партиите в предишните опити и ролята на президента е била тази, да ги посочи. Радев му отговори, че президентът е посредник, а не арбитър, а ролята му се повишава за третия мандат.

На въпрос негова партия ли е „Продължаваме промяната“ Румен Радев коментира, че не се занимава с политическо инженерство, нито с партийно строителство. „Поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебен кабинет и те бяха много добри министри. Те разкриха редица слабости на предишното управление, решиха да скочат в политиката, това е тяхно право. Ако аз реша да основа партия, аз ще застана отпред, няма да изтиквам други хора“, посочи той.

Моят изборен резултат зависи от свободната воля на всеки български гражданин. Българските избиратели имат разум, отговори той на въпрос, свързан с позицията на ДПС относно неговата кандидатура. 

Президентът не е политически неутрален и има право и е длъжен да има мнение, политическа оценка, политически изявления. В момент на криза президентът трябва да вземе отношение, коментира още той. 

Слезте от облаците, обиколете страната, но не със свитата си, призова Анастас Герджиков във връзка с, по думите му, натиск на полицията с оправданието, че се разследва купуване на гласове. Радев му отговори, че обикаля страната и хората са благодарни, че вече не са притиснати и не търгуват гласове. 

Герджиков изрази притеснение, че Радев на няколко пъти е коментирал, че има готов проект на Конституция, който никой не е виждал. Радев контрира, че е имало такъв проект на партията, която го издигна (Герджиков, ГЕРБ – б.ред.) и който е бил „срам за правото“. Той увери, че проектът му няма плашещи постановки за правото, а е гарантирал гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване възможностите на гражданите да участват в законодателния процес. „Очаквам създаване на устойчиво парламентарно мнозинство и ще го внеса“, каза Радев.

радев радев

Румен Радев. Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Герджиков изрази опасенията си от въвеждането на президентска република чрез увеличаване на правомощията на президента, но за България, според него, това е опасно заради крехката демокрация. Той посочи, че не е задължително съдебната реформа да се ускори през конституционни промени. „Аз искам да видя този проект, не за да се заяждам, а за да го обсъдим, да говорим за правила и принципи“, коментира той.

Радев подчерта, че основен проблем е, че главният прокурор няма кой да го разследва и той на практика е несменяем. По думите му това ни го казват и от Брюксел, и Венецианската комисия. Политическите партии, които ще конституират новия парламент, ще приемат тази реформа, ако решат. Те трябва сами, по креативен начин, да разгледат и анализират проблема, да бъдат подготвени, да имат мнение и да решат дали да приемат предложението на президента, или да решат проблема с друг подход, каза той.

Герджиков се съгласи с този подход и изрази доволство, че Радев говори за правила. „Дори аз, без да съм специалист, мога да ви предложа 10 начина да намалим властта на главния прокурор“, коментира той.

Относно Северна Македония Анастас Герджиков коментира, че е нужен друг подход, но той е изцяло от страна на Скопие. България иска да се спазва договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, да се спазват правата на българите в Северна Македония, да не се насърчава език на омразата и да се подобри транспортната свързаност. „Очевидно има някакъв системен проблем от отсрещната страна, който не ни позволява да напреднем. Всички неща, залегнали в договора, имат своя смисъл, още повече, че има консенсус сред обществото, политическите сили по този въпрос“, посочи той.

Подмяната на тази позиция, че искаме да се спазва договора, да се откажем от тази позиция в името на нещо друго, например признаването на българско малцинство или икономически въпроси, е притеснителна, допълни Герджиков.

герджиков герджиков

Анастас Герджиков. Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

На същите въпроси Радев отговори, че няма залегнали условия да се спазват правата на българите в Северна Македония. Той посочи, че е заявил категорично българската позиция на съвета по разширяването на ЕС и изрази учудване, че продължават спекулациите, че ще допусне компромис с отварянето на вратата за преговори за членство преди България да е получила ясни и необратими гаранции. България не може да каже „да“, преди да се прекрати нарушаването на правата на българите в Северна Македония, да се унищожава българското наследство в страната, преди да се изкорени езика на омразата, посочи той. Проблемът е, че ЕК и Съветът на ЕС не приемат да станат гаранти и затова разясняваме навсякъде какво трябва да се направи, допълни той.

И двамата са против да се свиква референдум по темата Северна Македония в ЕС. 

Относно пандемията Радев посочи, че решенията са взети и служебното правителство ги изпълнява, а България вече е сред първите в Европа по спад на брой на заразените. Проблем е изоставането с ваксинацията, подчерта той.

Герджиков каза, че не е съгласен с тази картина и че кризата е много тежка, а е можело да е по-лека, ако са взети мерки навреме. Той настоя поне лекарите да се стимулират по-добре и попита защо е въведен „зеленият сертификат“. Това е принуда към хората да се ваксинират, а никой не обича да се чувства принуждават и заплашван, посочи той.

На въпрос на Радев какво предлага като алтернатива Герджиков коментира, че е говорил с лекари и те са казали, че ако има материали, медикаменти и достатъчно пари, здравната система ще се справи. Зеленият сертификат даде шанс на икономиката и общественият живот в страната да функционират, коментира Радев. Той е свобода на избор, Вие пълен локдаун ли предпочитате, обърна се той към Герджиков.

радев/герджиков радев/герджиков

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Относно инфлацията Радев посочи, че инфлацията се увеличава по целия свят и е породена от повишаването на цените на горивата и тока и не бива да се спекулира с нея. Правителството направи най-голямата компеснация в Европа - 110 лева и 140 лева за най-малките, а в ЕС свалят ДДС с 10%, посочи той. В България има енергийно бедни хора и служебното правителство разшири обхвата им, като септември те си получиха парите и ща получат още през декември, допълни той.

Герджиков посочи, че още през лятото е можело да се направят няколко неща за компенсиране на тези ръстове. Ако не бяхме забавили плана за възстановяване, можеше оттам да получим средства. Ако бяхме получили по-рано нотификации, можеше да дадем подкрепа на фирмите, коментира той.

На въпрос приятел или враг е Русия в контекста на европейските санкции и ситуацията в Крим Радев посочи, че не може да ни е модел за развитие, но не може и да е враг. Към Русия обикновено прибягват давещи се политици. Много са спекулациите по отношение на Русия, но най-важното е да се търси диалог. Диалогът ЕС-Русия е нарушен и е в критично състояние, а президентът Байдън води диалог с президента Путин през главата на ЕС. Диалогът е важен, колкото и да са обтегнати нашите отношения, заключи той.

Герджиков изрази съгласие с това мнение, че отношенията с Русия трябва да са прагматични. Ние имаме интерес да работим с Русия, така както имаме интерес да работим с всяка страна с голяма икономика. Той посочи по отношение на Крим, че полуостровът е украински и попита Радев за позицията му. Той отговори, че позицията му е същата като от 2016 г. – санкциите заради анексирането на Крим не дават резултат и промяна в поведението на Русия няма, затова трябва да се търсят прагматични подходи да се решат проблемите.

На въпрос месят ли се САЩ във вътрешните работи на България Герджиков каза, че те но имат своите интереси и ги отстояват. Позицията ни следва да е да отстояваме нашето национално достойнство и интереси, посочи той и допълни, че сигналите като санкциите Магнитски са позор за нас и трябва сами да решаваме проблемите си. Корупцията пречи на икономиката и нарушава усещането за справедливост на българските граждани, заключи той.

На същия въпрос Радев коментира, че приветства решението на САЩ за прилагането на закона Магнитски, защото това е решителен акт в подкрепа на българската демокрация и призив към ЕС да погледне сериозно на проблемите с корупцията в България.

По темата за бежанците Анастас Герджиков коментира, че не можем да не приемаме никакви бежанци, защото те са хора в беда, а проблемът е, че покрай тях идват мигрантите, което означава, че има проблем с трафика на хора. Радев посочи, че България е държава на първа линия и това, което убеждава партньорите ни, е че България не може да приема бежанци. През нас премина целия поток и затова на държавите от първа линия трябва да се оказва всестранна помощ, защото пазят границите на ЕС със собствен бюджет. Радев допълни, че предлага на ЕС да приеме оперативен план за обединяване на усилията за отбраняване на границите в случай на криза, като допълни, че на хора в беда трябва да се оказва помощ.

На въпрос на Герджиков относно бъдещето на комплекса „Марица изток“ Радев заяви, че по плана за възстановяване и устойчивост е приета крайна дата за 2038-40 г. и „ще отстояваме тези срокове“. „Работните места трябва да бъдат запазени“, подчерта Радев, според когото площадката на комплекса може да бъде използвана за алтернативни дейности.

От своя страна Радев попита Герджиков дали подкрепя действията на прокуратурата за забавянето за разследванията за „шкафчета, кюлчета, имоти в Барселона“.

„Шкафчетата не са мои, обаче разделението в обществото и провалът ви са си лично ваши“, отговори Герджиков, добавяйки: „Опитвате се да ме прикачите към други хора, един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Подкрепям всички български институции, не познавам главния прокурор“.

На въпроса на Герджиков защо никога не признава своите грешки, Радев заяви, че това „не е вярно“. "За 5 години отстоях истината, мога да бъда горд от това, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако хората виждаха грешката в мен, нямаше да ме подкрепят", изтъкна Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Преди смяната не Гешев с Пешев трябва да се промени закона. Инъче просто си губим времето. Някоя друга партия ще сложи друг главен удобен на нея. Какво ще промени това ? Нищо ! Това си е замазване на лай ното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Всеки който не застане публично срещу нищожеството, което в момента заема поста на главпрокурор ще загуби изборите. Гешев донякъде е подкрепян само от верните безмозъчни кученца на мутрата Борисов и някои корумпирани службогонци измежду магистратите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 2 години
Не може и не бива президент да бъде срещу някои или някои дори той/те да го заслужават. Това е работа на политиците, диктаторите или революционетите. Дори не е работа и на съда. Съдът преценява и отсъжда за деяния, а не за хората. В този смисъл и съдът не може да е срещу някой/някои. Ако държавен глава е срещу някой, то този някой има законнтото право да се защитава както може. Ппримери имаме из всички страни, където държавен глава е диктатор (няма значение в името на какво) и да не се стигне до съпротива та чак до въоражени действия от подтисканите (пак няма значение в името на какво). И историята и съвремието подтвърждават това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Копейкин ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чапай и Петка отдолу тъгуват, че Костя Копейкин не е на балотаж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
мишкуняци , на тая попикана избирателна активност каква стабилност търсите бе ... ?... "Поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебен кабинет и те бяха много добри министри." ... е тука ше свърши сериалът... Юпи 2 ше е последната серия ми се чини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още