Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Радев: Въвеждането на новите мерки за пандемията търпи сериозни критики

На хората не беше дадено достатъчно време да се адаптират към тях, смята президентът

Радев: Въвеждането на новите мерки за пандемията търпи сериозни критики

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Очаквам приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от първи до четвърти клас при гарантиране на здравето на децата и на учителите. Това каза президентът Румен Радев при извънредна среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на коронавируса у нас, съобщава пресцентърът на президентството.

„Получавам информация, че на много места вместо обещаните безплатни тестове хората заплащат от 15 до 40 лв. на тест. Можем да си представим един работник, който има нужда от сертификат, но е избрал да не се ваксинира, трябва да плаща до 80лв. на седмица, за да ходи на работа. Очаквам Министерството на здравеопазването да провери възможно най-бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове“, каза президентът.

„Знам също така, че въпросът за издаване на сертификат срещу антитела на хора, които са преболедували, но не са се регистрирали в системата, е много сложен и разбирам, че е в полето на науката. Но това казус касае хиляди българи и апелирам правителството възможно най-бързо да проучи има ли такъв опит в други държави и ако има, възможно ли е той да бъде приложен и у нас“, допълни той.

Президентът очаква също ясен отговор и указания към личните лекари и към болниците за ваксиниране или друго решение на хора със специфични заболявания, които чуват противоречиви съвети. „Не на последно място все още остава открит въпросът за пълноценния контрол на спазването на мерките, защото ако такъв не бъде приложен, то и самите мерки няма да имат ефект“, изтъкна Радев.

Според президента мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. „Ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт, то трябва да бъде доброволно решение на хора, които не само се грижат за своето здраве, но и осъзнават своята отговорност към близките си и към обществото. Всеки има право на мнение по ваксините, но статистиката на заболелите и починалите не се интересува от това. Тя е достатъчно красноречива, най-надеждната защита, която имаме срещу този вирус е ваксинирането. И не бива безразсъдно да оставяме съдбата си на произвола на късмета“, изтъкна Радев.

Според президента ситуацията в страната е напрегната въпреки прилаганите пропорционални мерки. „През последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревожно висок, а болниците се задъхват. Същата картина наблюдаваме и в държави от Източна Европа, където нивото на ваксинация е ниско. Разбирам, че алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата по примера на предишните управляващи, или да приложи гъвкав и отворен подход“, заяви Радев.

Той съобщи, че е подкрепил виждането на служебното правителство за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото счита, че затварянето на държавата е крайна мярка. „Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката, пълното отмиране на социалния и културен живот, от което все още не можем да се възстановим. Знам колко неблагодарна е една такава стъпка, когато едва към 20% от населението са ваксинирани“, изтъкна Радев.

Президентът обаче призна, че въвеждането на новите мерки търпи сериозна критика. „На хората не беше дадено достатъчно време да адаптират тези мерки и разбираемо е, че това предизвика стрес и възмущение сред хората. Но искам да поставя и някои въпроси, които вълнуват българите и очаквам служебното правителство по възможно най-бързия начин да даде отговор и адекватно решение“, каза той.

Радев обвини предишните управляващи, че са насадили крайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната защита срещу коронавируса. „Ясно беше, че определени партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията, ще спекулират, ще истеризират, ще искат вашите оставки и ще саботират вашите действия, без да имат смелостта да предложат алтернатива или дългосрочно решение. Те броят гласове, но ние броим заболелите и починалите, защото управленската отговорност лежи върху нас. Напълно осъзнавам негативния ефект от това решение, особено в дните преди изборите, но като човек на дълга за мен приоритет са хората, а не рейтингът“, каза Радев.

„Животът на нашите съотечественици за мен е по-важен от изборния резултат, който ще приема със смирение. И когато казвам „С вас съм“, това значи, че съм готов да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите“, допълни той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
2
 
5
преди 1 месец
Не критики, трябва оставки и уволнения да има Радев. Иначе ти прецакват вота и преизбирането много яко.
1
 
3
 
4
Dr. Vatnikov до: melon
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Неуки полуд.едибли нямат право да решават за здравето на нормалните, умните и образованите, нито да решвват какво ще става с икономиката.
2
 
4
 
3
преди 1 месец
Ако си решил да правиш нещо , го направи като хората .!Аман от аматьорски изпълнения в стил Боце
2
 
8
 
2
преди 1 месец
Честното е това да бъдат оставени хората да си решават сами. Без да им бъдат извивани ръцете. Всичко друго е тоталитаризъм.
4
 
2
 
1
преди 1 месец
Да веее льотчика Моисей Масонски. Но не критика, а Комисията Калашников ще оправи вашият продажен и лобистки олигаргат! Или събарянето на Хегемона и получаването на свобода на колониите. Ако последните пак не изпростеят да дадат властта на продажници!

Още от Икономика и политика
Димитър Радев: Влизането в еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите