Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разходите за труд продължават да забавят ръста си през лятото

Общите разходи на работодателите за един отработен час нарастват през третото тримесечие с едва 3,5% на годишна база, отчита НСИ

Разходите за труд продължават да забавят ръста си през лятото

Снимка: БГНЕС

През третото тримесечие на 2020 г. разходите за труд в България съществено забавят ръста си, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Тенденцията е видна още от миналата година, но се ускори в месеците на извънредно положение заради коронавирусната пандемия и налагането на ограничителни мерки.

През юли-септември 2020 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с едва 3,5% спрямо третото тримесечие на 2019 година.

Ръстът през второто тримесечие беше с с 9,9%, през първите три месеца на годината - с 10,2%, а през четвъртото тримесечие на 2019 г. – с  11,9%.

През третото тримесечие на годината увеличението на разходете за труд се свива значително - в услугите ръстът е с 4,3%, в строителството - с 3,2%, а в индустрията има намаление с 0,6%.

През третото тримесечие на годишна база разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 3,4%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 3,9%. Показателите значително се влошават през летните месеци, тъй като дори през пролетта, когато коронавирусът беше затворил голяма част от икономиката, разходите за възнаграждения растяха с по-висок темп. За април-юни на годишна база разходите за възнаграждение нараснаха с 9,7%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 10,9%.

По икономически сектори за юли-септември изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 25,3% за „Операции с недвижими имоти“ до -12,0% за „Култура, спорт и развлечения“.

Най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо третото тримесечие на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти“ - с 23,9%, „Държавно управление“ - с 15,9%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 8,1%. Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в „Култура, спорт и развлечения“ - с 11,3%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4,2%, и „Транспорт, складиране и пощи“ - с 3,3%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът в Украйна излезе извън контрол