IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд продължават да забавят ръста си през лятото

Общите разходи на работодателите за един отработен час нарастват през третото тримесечие с едва 3,5% на годишна база, отчита НСИ

12:36 | 21.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

През третото тримесечие на 2020 г. разходите за труд в България съществено забавят ръста си, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Тенденцията е видна още от миналата година, но се ускори в месеците на извънредно положение заради коронавирусната пандемия и налагането на ограничителни мерки.

През юли-септември 2020 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с едва 3,5% спрямо третото тримесечие на 2019 година.

Ръстът през второто тримесечие беше с с 9,9%, през първите три месеца на годината - с 10,2%, а през четвъртото тримесечие на 2019 г. – с  11,9%.

През третото тримесечие на годината увеличението на разходете за труд се свива значително - в услугите ръстът е с 4,3%, в строителството - с 3,2%, а в индустрията има намаление с 0,6%.

През третото тримесечие на годишна база разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 3,4%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 3,9%. Показателите значително се влошават през летните месеци, тъй като дори през пролетта, когато коронавирусът беше затворил голяма част от икономиката, разходите за възнаграждения растяха с по-висок темп. За април-юни на годишна база разходите за възнаграждение нараснаха с 9,7%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 10,9%.

По икономически сектори за юли-септември изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 25,3% за „Операции с недвижими имоти“ до -12,0% за „Култура, спорт и развлечения“.

Най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо третото тримесечие на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти“ - с 23,9%, „Държавно управление“ - с 15,9%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 8,1%. Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в „Култура, спорт и развлечения“ - с 11,3%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4,2%, и „Транспорт, складиране и пощи“ - с 3,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още