Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Реформа на здравния модел няма да има в този мандат на правителството

Очакваме да имаме поне елементи от единната национална здравна информационна система, заяви Даниела Дариткова

Реформа на здравния модел няма да има в този мандат на правителството

Снимка: Pixabay

В момента управляващите работят по 4 ключови приоритети в областта на здравеопазването, формулирани в коалиционното си споразумение: инвестиране в профилактиката, модернизация на Спешна помощ, изграждане на национална здравно-информационна система и промяна на здравноосигурителния модел.

Това съобщи пред Радио София председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

„Най-важният от приоритетите е повече инвестиране в профилактиката и промоцията на здравето. Друг приоритет е свързан с подкрепа и модернизация на спешната медицинска помощ. Този проект е стигнал етапа за строително монтажни дейности по съответните звена, всеки спешен филиал и отделение ще бъдат осигурени със съвременна апаратура, с линейка. Много залагаме на единната национална здравно-информационна система и до края на мандата очакваме да имаме поне елементи от нея", посочи Дариткова, цитирана от БНР.

Още по темата

От Министерството на здравеопазването имаме уверения, че до края на годината ще имаме електронни документи като направления за консултация със специалист и медико-диагностични изследвания, електронна рецепта и електронен обмен на данните. Това допълнително ще направи системата по-прозрачна и по лесна за контрол, с възможност за по-добро планиране на ресурсите.

"Може би няма да успеем до края на мандата да осъществим промяна на здравноосигурителния модел. Нужен е консенсус и сред институциите, и в обществото. Такъв консенсус още не е осигурен, а без него няма да има устойчивост“, каза Дариткова.

Перфектната здравна система задължително дава лесен достъп до общопрактикуващ лекар и дава възможност до изследвания и откриване на болестите в ранна фаза, а тежко болните няма да има нужда да доплащат за своето лечение. Освен това здравеопазването ще разчита и на други политики за постигането на добри резултати, например на образованието и на социалните грижи, каза още председателят на парламентарната здравна комисия.

Няма скрита информация относно ситуацията с разпространението на коронавируса. Налице е мобилизация на всички отговорни страни, допълни Дариткова. „България има достатъчен опит за справяне с подобни предизвикателства.“

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Здраве да е. Четвъртото правителство Борисов ще завърши реформата.

Още от Икономика и политика
Биреният бранш отговоря на предизвикателствата с инвестиции за 77 млн. лева