IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Кристалина Георгиева убеди МВФ, че трябва да поеме фонда

Очаква се днес до голяма степен церемониалното гласуване да я направи първият човек от държава с развиваща се икономика, оглавил кредитора

10:17 | 25.09.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаква се българският икономист Кристалина Георгиева да бъде назначена до края на деня като управляващ директор на Международния валутен фонд, което ще я направи първият човек от държава с развиваща се икономика, който ще оглави глобалния кредитор, предава Ройтерс. Според източници на агенцията Георгиева се е представила убедително по време на интервюто си в САЩ и е убедила Борда на МВФ, че трябва да поеме фонда.

Десноцентристки политик, израснала в България по време на комунизма, Георгиева си изгради репутация по време на дейността си за Световната банка, където сега е в отпуск от длъжността си на главен изпълнителен директор по време на процеса на номиниране в МВФ - и в Европейската комисия – като упорит технократ, шампион по отношение на равенството между половете и лидер в глобалната борба срещу изменението на климата.

Тя ще се сблъска с множество предизвикателства като ръководител на МВФ, кризисният кредитор в света с 1 трилион долара огнева мощ. Сред тези предизвикателства е и глобалното икономическо забавяне, предизвикано от ескалирането на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Освен това Съединените щати, които представляват най-големият блок с права на гласуване в борда на МВФ, се оттеглиха от многостранните споразумения. Растат и рисковете на редица развиващи се пазари, като Аржентина, която миналата година получи спасителна вноска в размер на 57 милиарда долара, най-големият досега принос от МВФ.

Във вторник изпълнителният съвет на МВФ интервюира 65-годишната Георгиева, единствената кандидатка за позицията. Очаква се той да гласува за нейната номинация в сряда.

Гласуването е до голяма степен церемониално. Георгиева, подкрепена от френския президент Еманюел Макрон, спечели през миналия месец подкрепа от останалата част от Европейския съюз, както и мълчаливата подкрепа от САЩ.

Източник на Ройтерс от борда на МВФ заяви, че Георгиева е готова за позицията. „Тя убеди борда, че е лидерът, от който се нуждае институцията и ще бъде силен защитник на многостранната система“, пояснява източникът, като говори при условие за анонимност, тъй като обсъжданията на борда не са публични.

Вероятното ѝ назначение породи гордост от родината ѝ, като някои вестници възхваляват това като доказателство както за собствените качества на Георгиева, така и като дипломатически успех за България.

„Само преди 20 години България беше сред страните със спасителна програма на МВФ“, писа финансовият вестник „Капитал“ по-рано този месец. „Номинацията на бившия български еврокомисар трябва да се разглежда не само като нейно лично признание, но и като дипломатически успех за страната“.

Георгиева ще замени Кристин Лагард, която стана първата жена, оглавила МВФ. През 2011 г., когато пое поста, Лагард бе 63-годишна и ръководеше кредитора по време на периода на европейската дългова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 5
крас
преди 4 години
СПОМНЯТЕ ЛИ СИ КОЙ БЕ ЕВРОКОМИСАРЯ УПРАВЛЯВАЩ СТОТИЦИТЕ МИЛИОНИ ЕВРА ПОМОЩИ ОТДЕЛЕНИ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ХАИТИ ???Документалният филм на ГЕНКА ШИКЕРОВА "Хаити... Все още в очакване" ПОКАЗВА, КАК ХАИТЯНИ И В МОМЕНТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЧАКАТ ТЕЗИ ПОМОЩИ ИЗПРАТЕНИ ИМ ОТ ЕС И УПРАВЛЯВАНИ ОТ ТОГАВАШНИЯТ КОМИСАР ПО БЕДСТВИЯТА И АВАРИИТЕ.Еврокомисарят за който става въпрос е усмихваща се като медуза дама от снимката. КЪДЕ ПОТЪНАХА СТОТИЦИТИ МИЛИОНИ ЕВРА ПОМОЩИ ЗА ХАИТЯНИ Г-ЖО ГЕОРГИЕВА?!!ЩЕ ВИ ПИТАТ ЛИ ЗАТОВА ИЛИ НЕ?!НАЙ ВЕРОЯТНО НЕ защото във взаимоспомагателната каса носеща името МВФ важи правилото - ДОБРИ ПАРИ В ДОБРИ РЪЦЕ. НЯКОЙ ДРУГ НАМАЗА ФИЛИЯТА С ОСЧЕТОВОДЕНИТЕ ОТ ЕВРОСЪЮЗА ПОМОЩИ , А ХАИТЯНИТЕ ЩЕ ИМА ДА ЧАКАТ НЕЩО КОЕТО БЛАГОРОДНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ СА ИМ ИЗПРАТИЛИ, АКО ИЗОБЩО НЕЩО СА ИМ ИЗПРАЩАЛИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Бе ти разкажи за войната, мани я руплата, оти тя май поскъпна... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
ivan4o555
преди 4 години
Мавигъз,Сигурен бях, че ще те командироват по статията.Руплата поевтиня и трябва да пишеш с 20% повече за да наваксаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
А за кака ви Кристалинка, евалла! Наблюдавах с интерес оспорваната конкуренция за поста - голема победа за нашето момиче! Такива авторитетни и мощни съперници победи! Всъщност, имаше ли други мераклии... ? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Почнал си мача от второто полувруме, пич... :lol:Кат шсе прайш на историк, от не спомена и по какъв повод ссср обявява война на България и чий го пипа тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
abdul
преди 4 години
Не го мразете нашето магаренце, той кадровия проблем не е само при нас, повсеместен е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
dakl
преди 4 години
Нека да им е честито! И на тези които стоят зад нейната кандидатура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
Sandy
преди 4 години
Тая с памперси ли ще ходи на работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
ivan4o555
преди 4 години
Кое е по-лошо, МВФ или съветската армия?!8 септември 1944г. ссср обявява война на България, ограбва я до шушка, открадва златният резерв, отмъква и архивите, всичко по ценно заминава на север.Назначава предатели на България за правителство, като им дава цялата власт за 45 години и те избиват интелигенцията за благодарност към господарите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 16
дядя Вова
преди 4 години
Какво е МВФ?2 *** искат далавера, кинти, но банките казват - това е корупция!Отиват при МВФ, той казва ОК, но искам:- Кладенеца на селото.- Маса на пазара.- Офис на Голдман Сакс.ОК, сделка. На масата идват западни стоки и тотален дъмпинг.Производителите фалират.Кладенеца става затворен - само бутилирана вода.Голдман Сакс започва масово да дава заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още