Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румен Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Президентът смята, че процесът по избор на изтребител се води на тъмно

Румен Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Триумф на лобизма“ – така президентът Румен Радев определи предложението за поръчка на изтребител F-16 пред Дарик Радио.

„Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен“, коментира държавният глава.

По думите му съществуват два вида избор, а единият от тях е, когато правителството твърди, че ще заложи на стратегическо партньорство и избира самолет от дадена страна, без да се интересува от повече подробности. За подобно нещо се изискват отговорност и политическа смелост, които според Радев не са характерни за управниците у нас.

„Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия, един наш политик и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, посочва Радев.

Той твърди, че не коментира какви са качествата на избраните самолети, защото и трите самолета покриват изискванията на страната.

Още по темата

„Не е нормално да се произнасяш от тази позиция преди комисията да приключи“, категоричен е той. „Министър-председателят казва, че някакви летци може би някъде някога са му казвали, че F-16 е най-добър. Защо е тогава цялата тази експертна група?! Защо е този фарс?! Това е вече някаква досадна подробност“.

Според президента процесът по избор на новия тип изтребители се води на тъмно. По думите му казаното от комисията за „Грипен“-ите показва безпомощност. Радев твърди, че се спекулира с липсата на информираност на обществото.

„Не искам да навлизам в подробности. Но има оборудване и въоръжение, което се доставя само от САЩ, и то изобщо не струва толкова скъпо, съизмеримо с цената на целия пакет. Вече решенията се взимат изцяло водени от лобистки интерес, за да се купи най-вероятно някаква легитимация, аз нямам друго обяснение“, коментира той. По думите му резултатите от конкурса са „предизвикателство за всеки интелигентен човек“.

Държавният глава смята, че са били пометени всякакви рамки, посочени от парламента, а сега стартират преговори извън въпросните рамки, без парламентът да получи някакви санкции. Това пък компрометира конкурса, защото липсват обективност прозрачност и конкурентност.  

„Доскоро същите хора блокираха целия процес за модернизация на българската икономика с мотива, че няма пари за пенсии. Сега изведнъж се втурнаха да купуват изтребители и то най-скъпите. Може би моята гледна точка е различна от на тези, които взимат решения в момента – може би за тях тази сделка не е цел, а средство да постигнат някакви други свои цели. Не знам какви, трябва да питате тях. Моята цел като върховен главнокомандващ е българската армия да има способности и да сме сигурни, че нашите летци ще летят. Това ще бъде най-скъпият вариант и няма да се достави след 2 години, а най-рано след 6“, коментира Радев.

Той предупреди, че ще са необходими инвестиции в тежка инфраструктура, тъй като единият от самолетите изисква такава. В рамките на периода, в който ще се очакват самолетите, ще трябва да се вложи значителна сума и в Миг-29, а в крайна сметка цената на експлоатацията ще е „поне два пъти от цената на придобиване“.

Румен Радев отправи критики към правителството, че започва процедура, без да е наясно дали ще останат средства, с които на по-късен етап летците да могат да летят.

„Увеличава се и рискът от катастрофи“, предупреди той. Президентът коментира, че няма никакви претенции към премиера Борисов, нито към Цветан Цветанов.  

„Но ниe сами сме си виновни, че стигнахме до тук. Ние сами ги оставихме да излязат от всякакви нормални демократични марки. Те разполагат напълно с нашите пари, те правят с тях абсолютно каквото си искат и без да ни дават никаква информация за условия на решения, без отчетност, без прозрачност и без да носят каквато и да била отговорност. Те разполагат със съдбата ни, те разполагат с нашето бъдеще. Затова казвам, че автокрацията е факт. Да, F-16 е прекрасен самолет. Но ще могат ли да го придобият на разумни цени и да го поддържаме. Защото колкото и да се стремят да увековечат своето властване – и Цветанов, и Борисов, няма гаранция, че когато този самолет ще започне да се експлоатира, те ще бъдат на власт и ще носят тази отговорност“, заяви Радев.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (55)

   1| 2| 3| 4| 5| 6    
0
 
0
 
55
Pyramid до: Pyramid
преди 1 година
...и що ли все повече си харесвам родилото се по случая сравнение „Мълчи като пръднал вцавтобус”?
- 'Ма много си го харесвам. Въпреки, че президентът не пърди, той е Важен, т'ко'а.
0
 
0
 
54
Pyramid до: vanaia
преди 1 година
...и коя гидина помва вече откак зададох на ген.Радев въпроса Дожре де, за тези пари десет пъти повече безпилотни самолети с 20 пъти по-евтини летателни часове и поддръжка, че и безопасност и лекота за обучение на операторите може да имаме НЕЗАБАВНО, правим ли нещо по Въпроса?
...а ген.Радев оглушително мълчи. То, че решението за Ф16 дори не е вземано в България, а е имплантирано от Вашонгтон - ясно, защо трябваше да ниправят на иди0ти с тонове празни приказки, ето какво ме дразни.
2
 
0
 
53
khao до: pinoccio
преди 1 година
Няма профилна снимка
Хахаха, а главата ти. .. от врачански мрамор!
1
 
4
 
52
zelka007 до: data
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Да сравняваш бойните качества на Ф-16 с Грипен е признак на слабоумие. Да си мислиш че американосите ще ни пропуснат да изкарат някой леф е признак на наивност ."

+++
4
 
10
 
51
преди 1 година
Няма профилна снимка
Смислено говори президентът!!! И децата разбраха, че не става въпрос за самият самолет, защото на нас и грипена и ф16 ще ни вършат еднаква работа. Ние с 8-10самолета война няма да водим. В крайна сметка става въпрос за срокове и цени. Ако е вярно, че Ф16 ще дойде след 6г. и ще струва толкова скъпо, това се равнява на национално предателство!!! Говорим за 1 милиард долара!!!! Алоу! След 6 г. и Ф16 и грипена ще са меко казано изостанали от новите технологии. Грипен вече тества нивото поколение; Америка си има ф22 и ф35 и двата са фантастични самолети и ужасно скъпи(както и летене и поддръжка). Ние в момента имаме 4 мига на командно дишане и едвам ги крепят да доизйарат до догодина, ако ще се чака още 6г. Това значи че ще се влагат още много средства в старата техника и това дефакто вдига цената и на новия самолет. Ако това са условията, американската оферта не е по-добрият избор. Да не говорим, че Египет купуват 40бр. Су35, за същите пари... Какво да говорим. Ако сложим Су 35 и Ф 16 на кантара фката ще издиша яко.

Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти