Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румъния се възстановява по-бързо от икономическата криза от България

От 2012 г. северната съседка започва да изпреварва страната ни по годишен ръст на БВП, показват данни на БСК

Румъния се възстановява по-бързо от икономическата криза от България

Снимка: Pixabay

Румъния се възстановява от икономическата криза през 2008-2009 г. по-бързо като годишен ръст на БВП и от 2012 г. започва да изпреварва България по този показател, сочат данни от публикация на Българската стопанска камара (БСК).

Източник: БСК

Румъния изпреварва България и по БВП на глава от населението по паритет на покупателна способност (PPS). През 2016 г. българският БВП на глава от населението по PPS е 49% от средния за ЕС, а в Румъния е 59%.

Източник: БСК

Двете държави са имали равен старт при влизането си в ЕС през 2007 г., когато БВП на глава от населението по PPS е бил еднакъв – 41% от този на ЕС. В номинално изражение българският БВП на глава от населението по PPS е 23% от този на ЕС, а румънският е 30%.

Инвестициите като процент от БВП намаляват и в България, и в Румъния, и средно за ЕС-28. Най-голям е спадът в Румъния – от 36% през 2007 г. на 22,7% през 2016 г., но северната ни съседка запазва ниво на инвестициите над средноевропейското, докато в България инвестициите през 2016 г. са 18,6% от БВП при средно за ЕС 19,8%.

Източник: БСК

България се представя по-добре от Румъния (като процент от БВП) по показателите: салдо по текущата сметка, нетен външен дълг, дълг на сектор „Държавно управление“ и брутни вътрешни разходи за научно-изследователска и развойна дейност.

Източник: БСК

По ниво на безработица България и Румъния влизат в ЕС с почти еднакви стойности, но през 2016 г. разминаването е в полза на Румъния, където безработицата е 5,9%, а в България е 7,6%.

По-добре се представя България по отношение на младежката безработица, която през 2016 г. намалява до 17,2%, докато в Румъния тя е 20,6%. Заедно с това у нас делът на младите хора, които нито учат, нито работят (18,2%), остава по-висок от този в Румъния (17,4%).

Производителността на труда на един зает нараства с по-големи темпове в Румъния. През 2016 г. производителността на труда в Румъния е 62,5% от средноевропейската, а в България е 45,6%.

Източник: БСК

По показателя компенсация на наетите за един отработен час по PPS България и Румъния са с почти изравнени стойности през 2016 г., но България тръгва от много по-ниска база през 2007 г. По този показател България отбелязва 73-процентов ръст при 44% за Румъния и 17% за ЕС-28.

Нетният годишен доход на едно лице по PPS в България нараства с по-бързи темпове, отколкото в Румъния. През 2015 г. доходите в България са по-ниски от тези в Румъния само с 6%, а през 2007 г. разликата е била 17,7%.

По дял на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, България и Румъния са с почти изравнени позиции през 2016 г. (около 40%), но България влиза в ЕС през 2007 г. с дял от 60,7% на тези хора, докато в Румъния тогава те са били 47%.

Източник: БСК

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Радев: Отговорността за отношенията с Русия ляга върху правителството