Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 500 млн. лева започва ремонт на язовирите в най-критично състояние

Водоемите ще бъдат разделени в три групи според потенциалната опасност за хората и инфраструктурата

С 500 млн. лева започва ремонт на язовирите в най-критично състояние

Снимка: БТА

Осигурени са 500 млн. лева, с които ще започне ремонтът на язовирите в най-критично състояние в страната. Това каза днес във Варна председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски, цитиран от БТА.

В областната администрация на крайморския град той участва в дискусия за промените в Закона за водите, която събра кметове на общини и експерти от различни институции.

С ремонта на водоемите ще се заеме ново търговско дружество, регистрирано на основание промените в закона, обясни Горновски. По думите му в страната има над 850 язовира, при които ремонтите са наложителни. Във Варненско най-спешните случаи са осем.

ДАМТН ще бъде изключително консервативна за ликвидация на водоеми, каза още председателят на агенцията. Той уточни, че язовирите са правени с определени цели и не може да бъдат унищожавани с лека ръка. 

Още по темата

Предстои да бъде извършена класификация на всички язовири в страната, като те ще бъдат разделени в три групи според потенциалната опасност, която представляват за хората и инфраструктурата.

Той допълни, че до 7 октомври общините могат да заявят пред Министерството на икономиката дали ще прехвърлят на държавата собствеността върху водоеми, които не могат да стопанисват. Това може да става с решение на общинските съвети. Горновски посочи, че удължаване на този срок няма да има, а след изтичането му, общините, които не са реагирали, ще носят пълната отговорност за състоянието на язовирите.

Вчера стана ясно, че до десет пъти се увеличава глобата за неизряден язовир при повторно нарушение. При констатиране на първо несъответствие Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съставя наказателните постановления на стойност от около 1 000 лв., но в случаите, когато собствениците не са предприели действия за отстраняването на неизправност, при повторна проверка, цифрата нараства до 10 хил. лв.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
гаранция половината вече са чопнати от Бокси :) Така се дават пари без проект, без да знаеш колко струва :):)
за това ще струва колкото Боце е дал :)

Още от Икономика и политика
Расте наемането на работници за земеделието с еднодневни трудови договори