IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С още 8,807 млн. лева ще се финансира програмата „Европейски научни мрежи”

Парите ще помогнат за изпълнението на проекти на университети и научни организации, до които не достигнаха средства от „Хоризонт 2020”.

20:45 | 04.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри 8,807 млн. лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г., с които ще се финансират планираните дейности през втората година на Националната програма „Европейски научни мрежи".

Програмата се изпълнява в периода 2020-2022 г. и дава възможност на 13 български държавни висши училища и научни организации да кандидатстват за финансиране по нея. Общият бюджет на програмата е до 12,622  млн. лева, съобщи правителственият пресцентър.

Целта е да се подпомогнат университетите и научните организации в страната, чиито проекти са били оценени високо по мярката „Туининг” на Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020”, но не са получили финансиране поради недостиг на средства.

С националното финансиране те ще могат да запазят вече изградените международни научни партньорства, да изградят нови и да участват в европейски научни мрежи. С приоритет ще са и дейностите, свързани с докторантските програми и управлението на научни проекти.

В резултат от изпълнението на програмата българските университети и научни институти ще са в състояние да се включат по-активно и в процеса на подготовка в следващата Рамкова програма на ЕС „Хоризонт Европа”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Програмата за Развитие на България на Фондация Високи Технологии предвижда създаване на Фонд Научни Иновации с Начален Капитал от 10 Милиарда Евро. Какви 8 милиона, какви пет лева бе, Другари ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още