IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сачева: От 13 март по близо 3 хиляди души на ден остават без работа

59 са заявленията до момента за подпомагане на бизнеса по схемата 60/40, възможно е безлихвените кредити да се отворят и за самонаетите

10:17 | 02.04.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 31 хиляди души са регистрираните безработни от 13 март до 1 април. Средно по 2934 души на ден са оставали без работа. Това каза социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Общо 4777 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за вчерашния ден. От тях съкратените заради извънредното положение са 3327 души. Те са най-вече от сферите на търговията на дребно, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм.

Общият брой на всички болнични листове към днешна дата е 176 хиляди, като издадените болнични за карантина са 5 282, а тези с указания за коронавирус – 2 702. От началото на тази седмица до днес на ден са издавани от 680 до 700 болнични листове. 

Нарастването на социалните помощи все още е малко, ръстът е с 2 000 души. По Закона за семейните помощи ведомството подпомага над 410 хиляди души. По отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование  - са 344 801 души, а около 23 хиляди получават социални помощи.

45 млн. лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа. Над 17 хиляди души ще бъдат с подсигурен топъл обяд.

Предстои предоставянето на индивидуални хранителни пакети съвместно с БЧК, от тази мярка ще бъдат обхванати около 45 000 души. 

В пощите ще бъдат създадени условия хората да си взимат пенсиите по график и при необходимата дистанция. По изключение пенсиите ще могат да се изплащат на син, дъщеря и друг близък роднина срещу лична карта и удостоверено пълномощно за целта. Хората, които получават пенсията си по сметка, ще я получат на 7 април.

Общо 59 са заявленията до момента по програмата за подпомагане на бизнеса 60/40. Днес очакваме да нараснат значително. Очакваме до края на тази седмица Европейската комисия  да даде разрешения да започнем да извършваме плащания по програмата на получилите одобрение заявления, съобщи още Сачева.

Трудно е да се прогнозира каква част от бизнеса ще се възползва от мярката 60/40 в подкрепа на заетостта, каза още тя. Общият брой на заетите в секторите, които се компенсират, е 30 хиляди. Така че се очаква всички те да се възползват от държавната подкрепа.

Ще се търсят и други възможности за подпомагане. Предстои да се обявят и други мерки, каза социалният министър. "Икономически мерки се обсъждат всеки ден. Искаме решенията да са справедливи", допълни тя. Възможно е мярката за безлихвените кредити от банките до 1500 лева да се отвори и за самонаетите. Правят се изчисления и за директно подпомагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Пробвал съм, но явно не мога като вас. Най ми е трудно докато мисля да се придържам към опорките. Вие как го правите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
...мисли и вместо теб! ...не е лесно да се мисли. Пробвал ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Ти пък какво се пенявиш? От колко време все се жалваш, че цените на имотите и всякакви други активи били прекалено надути? Ето ти златен шанс цените да се нормализират, ама пак си недоволен. Сигурно щото кризата е ударила и по твоите доходи, та затова веднага си завъртя зaдните части на 180 градуса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Уникална ситуация драги сънародници. Уникална за нашата история. Иде Великден. В момента българския народ е в ролята на стадо агнета, а управляващите в Народното събрание, без да им мигне окото унищожават всичко, без капчица съвест и свян, под логото на спокойствието и сигурността. Няма друга държава, която с лекота, да слага и удължава карантината с по 1 МЕСЕЦ. Вижте другите държави, удължават, но с по 2 седмици, предпазливо, уточняват, изчисляват, кога, как поетапно да тръгне икономиката. Нашите управници направо извадиха големия нож и решиха че в името на техния рахат, ще принесат в жертва собствения си народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още