IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СГС: Изказването на Кирил Петков е недопустимо

Служебният министър на икономика обвини магистратите в блокиране на назначението на новото ръководство на ББР

16:18 | 26.06.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Недопустимо е служебният министър Кирил Петков да коментира и оценява постановен съдебен акт . Това се казва в становище на Софийския градски съд, което бе разпратено до медиите след като вчера в предаването „Панорама“ по БНТ служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че назначението на новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР) е било спряно.

"По закон спирането на регистърно производство, каквото е и искането за вписване на новото ръководство на ББР в търговския регистър, е бързо производство, което се разглежда от дежурна смяна, в която участват трима съдии по предварително утвърден график. Молбите се разпределят на случаен принцип измежду дежурните съдии автоматично чрез ЕИСС и съдът е длъжен да се произнесе в рамките на същия ден. Целта на тези дежурства е именно да бъде спазена законовата разпоредба за бързо произнасяне и не представлява целенасочена "концентрация този тип решения да отиват при трима съдии", както се опита да внуши с изказването си министър Петков, смятат съдиите. 

Според магистратите не отговаря на истината и твърдението, че "това е най-бързото решение, което сме виждали", тъй като по всички дела от този характер, съдът винаги се произнася с определение в рамките на няколко часа от постъпването на искането, освен когато то бъде подадено след 16 ч. В случая съдията се е произнесъл при спазване на процесуалните срокове - в деня на постъпването на молбата, припомнят от СГС.

"Съответствието или несъответствието на съдебния акт със закона подлежи на проверка единствено по реда на инстанционния контрол, а не чрез недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания", се казва още в позицията на съдиите.

"Лошата репутация на българския съд и притесненията на инвеститорите, за които спомена министър Петков, са в следствие най-вече на публичното накърняване на независимостта и авторитета на съда, на обсъждането, а не на изпълнението на съдебните актове, на хвърлянето на "подозрения", но не и на факти, че вътрешното убеждение на конкретен съдия "е базирано на нещо друго освен следването на закона", пише още позицията на СГС.

Магистратите припомнят, че не "публичността е единственото оръжие", както твърди министър Петков, а обжалването пред въззивна инстанция е законовият механизъм във всяка правова държава за преценка на правилността и законосъобразността на един съдебен акт, което с не по-малка сила се отнася и за органите на изпълнителната власт.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 2 години
Има свобода на словото. Съда не е свещена крава. Комунистически лозунг е "решения на съда не се коментират". Коментират се. В медии и във форуми. В САЩ дори където съдиите са публични, а не мафиотско анонимни има публични нападки по дела с широк обществен отзвук. Само тука сме още СССР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Shadow1
преди 2 години
Какво трябва да направи министъра на икономиката за да обслужи народния интерес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Ами дайте го това решение, само повърхностна статийка не е достатъчно. Всеки юрист, а и всеки по грамотен човек (ако има време да направи справки със закони) ще може да прецени дали е правилно това решение. Конкретика и точките от решението са нужни, за да го коментираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nenovoto
преди 2 години
То за изказването добре АМА РЕШЕНИЕТО НА СГС ДОПУСТИМО ЛИ Е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още