IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще развиват пещерния туризъм в Родопите с над 3,5 млн. лв

Три са проектите, които ще бъдат финансирани по Програма за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020 г.

11:30 | 21.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С над 3,5 млн. лв. ще развиват пещерния туризъм в Родопите и изучават колониите от прилепи по поречието на река Места, съобщи пресцентърът на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Парите са осигурени от Програма за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020 г., като три са проектите, които ще бъдат финансирани по програмата. 

Първият е за развитие на минния туризъм в общините Мадан и гръцката Пилеа-Хортиатис. Той е на стойност над 1,4 млн. лв. С част от средствата ще се подобри достъпът до пещера "Шаренка" край българския град. Една от атракциите в нея са восъчните фигури в естествен ръст на древни траки-миньори. През Бронзовата епоха те са добивали полезни изкопаеми в пещерата и са ги преработвали на място чрез специална пещ. С друга част от финансирането изоставен рудник ще бъде пригоден за туристически посещения, посочват от МРРБ.От там уточняват, че е планирано в мината да има две изложбени помещения, в които да бъде подредена музейна експозиция. Ще бъде възстановена старата железопътната линия и по нея ще се движи минен влак.

По проекта ще бъде обновен и преоборудван единственият по рода си Музей на минното дело в Мадан и уникалната Кристална зала - Родопски кристал, която показва богатството и красотата на подземния свят с колекция от 581 минерала. Предвижда се още към музея да заработи информационен център, да се обнови пространството пред сградата. Основната идея на проекта е мините и кариерите в трансграничния българо-гръцки регион да се превърнат в атрактивни и функциониращи места за посещение.

С проект за малко над 1 млн. лв. ще бъде изготвена карта с местообитанията на прилепи по поречието на река Места и пещерите около Момчилград и Комотини в трансграничния регион между България и Гърция. Акцията е част от проекта "Устойчиво опазване на прилепите в трансграничния регион"/BatsConserve", информират от МРРБ. Партньори по проекта са Югозападен Университет "Неофит Рилски" и Солунският университет. Целта е чрез съвместни дейности да се постигне по-добро опазване на прилепите и да се подобри състоянието на популациите им в рамките на трансграничния регион. По проекта ще се извършат проучвания, оценки и предприемане на съвместни мерки за опазване на значителни местообитания на прилепите не само в зоните на Натура 2000, но и в заобикалящите територии. Ще бъде създадена и база данни за състава на видовете и състоянието им в района на проекта, оценки на видовото разнообразие, активността и местообитанията на прилепите и потенциалните заплахи за вида, уточняват от регионалното министерство.

По Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България се реализира и проектът "Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция". От българска страна с над 1,1 млн. лв. е обновен Музеят на родопския карст в Чепеларе, който е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа. Реконструирани са всички помещения на сградата, като е запазено функционалното им предназначение. Обособено е помещение за сувенири. Пространството в централната зона на сградата е преустроено в мултимедийна зала. Изцяло обновено е и оборудването в музея - експонатите са разположени и аранжирани върху съвременни стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини, се посочва още в съобщението.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още