Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета

Ще има гаранционна програма за бизнеса в размер на 2,5 млрд. лева, където държавата ще покрива 50% от риска на банките, съобщиха министрите Кирил Петков и Асен Василев

Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета

Снимка: БГНЕС

Подготвят се нови икономически стимули в подкрепа на бизнеса и актуализация на бюджета. Това съобщиха на брифинг министрите на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев.

Още по темата

„Средствата ще бъдат вкарани през инструменти, в които участва и частният капитал, а не само държавата“, посочи Петков.

Министърът съобщи, че с разрешението на Европейската комисия ще има гаранционна програма в размер на близо 2,5 млрд. лева, където българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките.

„Начинът, по който ще се раздадат тези средства, ще бъде през банки, които познават бизнеса. Никой в държавата няма да решава как да се получават тези средства, като срокът от подаване на искането до получаването на оборотните средства ще е десет дни", обясни той.

Кирил Петков уточни, че по този начин се развързват ръцете на банките да кредитират в посоки, където ще е най-полезно.

Новите кредити към малък и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение, заемите ще се вземат за седем години и ще осигурят достатъчна ликвидност на фирмите.

„Идеята е да се направи програма за българския бизнес с палитра от инструменти, доколкото е възможно“, обясни финансовият министър.

Асен Василев съобщи, че с министрите се обсъждат идеи за програма за възстановяване на бизнеса с парите от инструменти, където се използват бюджетни средства, които са нотифицирани от Европа.  „Където не можем – мобилизираме извънбюджетни средства, каквато е програмата за оборотен и инвестиционен капитал за малки и средни предприятия“, уточни финансист №1.

Целта, по думите му, е да се подпомогне българският бизнес в случай на нова COVID вълна през есента или зимата.

„Подготвяме актуализация на бюджета, която ще внесем в момента, в който има действащ парламент. Тя цели да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните пера по тези мерки“, поясни финансовият министър.

Асен Василев е убеден, че ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече в пари бюджета.

„От тази гледна точка е много важно да си дадем сметка, че държавата не произвежда пари - тя взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, така че да подпомогне икономиката", напомни министърът.

Асен Василев обясни, че актуализацията на бюджета ще бъде в тази посока - без да се увеличава дефицита, да може да подпомогнем разходната част.

Министърът подчерта, че прокуратурата ще проверява фирмата на директора на НАП Румен Спецов и се чака отговор от Иван Гешев.

Минути след пресконференцията първи експресен коментар по програмата направи бившият вицепремиер Томислав Дончев, който участваше на посветена на евентуални злоупотреби в НАП пресконференция на ГЕРБ. Според Дончев служебният кабинет не предлагал нови мерки. Единственото ново по думите му е фактът, че цялата подкрепа вече е под формата на кредити, което било в противоречие с призивите на президента Румен Радев от миналата година за безвъзмездна подкрепа. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Охааа, след първия обир по Ковид вече идва и втори хахахахаха!Овц овц!
4
 
2
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Полезна симулация как можете да гласувате с машина на предстоящите избори:https://tibroish.bg/ti-glasuvash
4
 
0
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
50% от риска.?Тука вече си пролича бая некомпетентност. Дали е 50% или 0% за банките разлика няма. С тая ликвидност те могат да финансират всичко което излиза дори на минамлна загуба. Дали само 50% ще загубят или 100% е все едно от гледна точка на решението дали да финансират.

Още от Икономика и политика
Д. Лорер: Има обявени намерения за нови технологични инвестиции за над 300 млн. лв.