IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спират плановия прием в болниците в червените зони

Целта е да се освободят легла за пациенти с коронавирус и да се защити здравната система

10:27 | 05.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg

От понеделник спират плановия прием и плановите операции във всички болници в червените зони на страната. София попада в тази зона. Това заяви по БНТ директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов.

Получено е указание от оперативния щаб, а официална заповед се очаква по-късно днес. Целта е да се освободят легла за пациенти с коронавирус.

Вчера здравните власти обявиха, че за последните две седмици се наблюдава плавно покачване както на заболеваемостта, така и на заетостта в болниците. И препоръчаха отмяната на плановия прием в болниците. 

За 14 дни заболеваемостта достигна 285 на 100 хиляди души, което ни поставя на 18-то място в ЕС и 5-то място на Балканския полуостров.

В "Александровска" болница на седмична база се наблюдава увеличаване на новопостъпилите с COVID-19 средно с около 2-2,5%. В ковид отделенията лежат 103-ма пациенти, като 10 са интензивни, а останалите са средно тежки случаи, уточни професорът. Всеки ден има нови случаи - средно 4-5 от тези, които преминават през спешното отделение. Заети са около 40% от разкритите легла. 

"Има достатъчно медици. Болниците са подготвени, колегите знаят повече, нямаме дефицити от каквото и да било, но за този период от ноември до днес нямаме внос на кадри, т.е., нямаме лекари и медицински сестри, които да са дошли повече, разполагаме със същия брой. Призивът към всички хора е да спазват мерките, защото третата инфекциозна вълна е дошла и предстои в следващите седмици да се увеличава броят", каза още директорът на "Александровска".

По думите му това покачване на новозаразените е естествено развитие на вируса и мутациите също и сега се залага на личната отговорност на всеки един с намерението, че повече ще бъдат ваксинирани, за да няма натиск върху болниците.

"Спирането на плановия прием е по-скоро предпазна мярка за болниците, отколкото за населението", допълни проф. Богов.

"Това, че един човек е ваксиниран, не го освобождава от отговорността да пази околните“, смята той.

Богов посочи, че има записани за постковидната програма, която е за долекуване на последствията и усложненията след прекарания вирус, в болницата чак до юли.

В "Пирогов“ също спират плановия прием, плановите операции и свижданията от  понеделник 8 март. Цел е да се ограничи разпространението на COVID-19.  Със заповед на проф. Асен Балтов се засилва и контролът по входовете на болницата. Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през приемните кабинети.

Висок остава процентът на новозаразени за денонощието - 2198 са новите положителни проби за COVID-19 у нас. Направени са малко над 12 100 изследвания, което означава, че процентът на положителните проби се запазва близо 19 на сто.

Висок е и броят на починалите с COVID - 93-ма пациенти са изгубили битката с вируса през изминалото денонощие. Оздравелите пациенти са 1638. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още