Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Спорните текстове в Закона за горивата минаха въпреки искрите при управляващите

От НФСБ смятат текстовете за лобистки и предупредиха, че те ще доведат до санкции от Брюксел

Спорните текстове в Закона за горивата минаха въпреки искрите при управляващите

Снимка: Архив Ройтерс

Търговците на горива на едро ще трябва да имат внесен уставен капитал от поне 1 млн. лева или активи в размер на най-малко тази сума, за да могат да извършват дейността си. За търговците на дребно изискванията са за 20 хил. лева уставен капитал или активи.

В първоначалното предложение изискванията за уставен капитал или активи за търговците на едро бяха за поне 3 млн. лева.

Това приеха депутатите с гласуване на второ четене в пленарната зала на текстове от спорния Закон за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Част от предложенията предизвикаха спорове в управляващата коалиция и депутатите от НФСБ, които са в състава на "Обединени патриоти", не ги подкрепиха.

Заради края на работния ден депутатите не успяха да довършат гласуването по част от законопроекта и това ще бъде първа точка за парламента по време на заседанието в четвъртък. 

Още по темата

Освен изискванията за уставен капитал, законът поставя условия и за обезпеченията на дейността на компаниите в сектора - 500 хил. лева за търговците на едро и по 20 хил. лева на обект за търговците на дребно.

Отпада първоначалното искане обезпечения да дължат компаниите, които транспортират петролни продукти (по 3 хил. лева за превозно средство). Гаранции няма да внасят и обектите, в които временно се съхраняват горива или нефтени продукти.

Именно изисквания за обезпечаване на дейността предизвикаха протести на малките играчи в сектора, които обвиниха авторите в лобизъм. Представителите на малките бензиностанции бяха против поставянето на едни и същи изисквания пред всички участници, независимо от големината на бизнеса им.

Със същия мотив срещу новото законодателство се обявиха и депутатите от НФСБ. По време на дебатите Йордан Апостолов (НФСБ) коментира, че изискването за капитал може да предизвика наказателна процедура срещу страната. Той посочи още, че заложената сума за капитал и обезпечение ще "елиминира" малките фирми на пазара.

От партията заявиха още, че текстовете въвеждат лицензионен, а не регистрационен режим за работата на бензиностанциите и това също е основание да не подкрепят текстовете.

С приетите промени всички дейности, свързани с петрол и петролните продукти, ще се контролират от министъра на икономиката, предвижда още одобрена в пленарната зала промяна в новия секторен закон, предложена от депутата Валентин Николов (ГЕРБ). В първоначалните планове това трябваше да се извършва от министъра на финансите.

В Министерството на икономиката ще се води и специален регистър на лицата, които извършват дейностти, свързани с петролни продукти, като за всяка от дейностите ще се прави отделна регистрация.

Законопроектът беше забавен с няколко месеца и заради протести на фермери, които бяха против включването на "мобилните" бензиностанции, ползвани от селскостопанската техника. През пролетта на сектора беше обещано, че всички техни искания ще бъдат съобразени.

С текстовете например се разрешава съхраняване на горива в цистерни с обем до 50 куб. метра в селскостопанските дворове, посочи по време на дискусията депутатът Емил Димитров. Той обясни, че е имало доклади, които са показали, че много земеделски производители са закупили стари цистерни от БДЖ и в тях съхраняват горива.

"Мобилни" бензиностанции ще има само за собствено потребление и от тях пътни превозни средства и селскостопанска техника ще могат да зареждат до 80 литра.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Че то 1 млн. лева капитал ли е за търговец на горива на едро? Не може всеки с една туба бензин да се води търговец на едро. Уникална държаава сме. Не знам защо няма и еквивалент в биткойни. Всеки с 20 биткойна капитал да може да се регистрира като търговец на дребно :)

внесен уставен капитал от поне 1 млн. лева

Още от Икономика и политика
Румен Драганов: Трябва да спасим индустриалния туризъм