Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стамен Янев: Още сме в играта за изграждане на завод на Volkswagen

Китай ще инвестира в завод за сглобяване на автобуси, позициониран на автомагистрала "Тракия", посочи изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции

гледано: 2622   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана. Това мнение изрази ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

Още по темата

"В рамките на 17-ата сесия на Българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество проведохме серия от срещи с големи компании и стигнахме до подписването на меморандум за сътрудничество и изпълнение на една сравнително голяма инвестиция в сферата на автомобилостроенето. Говорим за сглобяването на автобуси в България", информира той.

Янев обясни, че вероятно този завод ще се позиционира по протежението на автомагистрала "Тракия". “Продължението на магистрала "Хемус" дава възможност да погледнем към Северозападна България", поясни още той.

По темата за интереса на Китай за инвестиции в секторите на строителство и инфраструктура изпълнителният  директор на БАИ обясни, че по-реалистичният вариант е китайски компании да се наложат в България, предоставяйки ноу-хау.

"Разговорите бяха с един от най-големите конгломерати в областта на инфраструктура за изграждането на обекти, например отсечка Русе - Велико Търново, Велико Търново - Габрово, после с магистрала "Марица" и накрая изграждане на транспортен коридор от Истанбул към Букурещ", обяви Стамен Янев.

Според него сътрудничество с Hyundai и завод за производство на батерии за електромобили в България, също са част от приоритетните проекти през 2020 г.

Изпълнителният директор на БАИ пресметна, че по изчисления на агенцията има ръст на инвестициите през 2019 г. "Сертифицирали сме 31 проекта на стойност около 500 млн. лева с потенциал за разкриване на нови четири хиляди работни места. Статистическите данни от БНБ са положителни. Говорим за половин милиард повече приток на инвестиции спрямо 2018 г.", коментира резултатите Стамен Янев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 8 месеца
за автобусите с тези китайци се разговаря ... макар , че ако тези китайци питат едни други китайци дето също искаха да сглобяват за европата коли тук ... най-много депо за обслужване на региона да направят ...

https://alfabus.en.ecplaza.net/

Още от Икономика и политика
Преводите на българските емигранти към семействата им намаляват