IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира издаването на електронни рецепти

Пациентите, получили електронна рецепта, ще се идентифицират в аптеките с ЕГН, но не всички аптеки са готови да се включат в системата

10:22 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Електронните рецепти и електронните направления стартират от днес. Личните лекари ще могат да ги издават, след като чуят оплакванията на пациентите си по телефона – без да ги преглеждат в кабинета си. Така ще се намали струпването на хора в коридорите на болниците. Промяната влезе скоростно в законодателството под натиска на пандемията.

Пациентите ще могат да получат изписаните от личния им лекар медикаменти, като продиктуват в аптеката трите си имена и ЕГН. Фармацевти обаче предупредиха, че системата може да заработи най-рано след месец заради софтуера.

До края на май 2021 г. паралелно с електронните рецепти ще се издават и хартиени. Причината е, че не всички лекари и фармацевти разполагат с необходимия софтуер. Въвеждането на електронните направления и рецепти ще изисква надграждане на медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ и аптеките. 

Пациентите, получили електронна рецепта, ще се идентифицират в аптеките с ЕГН. Те ще имат достъп до списъка с предписаните им медикаменти в персонално електронно досие.

„За вас като пациенти не би трябвало нищо да се промени – отивате на лекар, той прави съответното предписание в Националната здравна информационна система”, коментира по Нова телевизия Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз. По думите му все още няма да можем да отидем с тази електронна рецепта в която и да е аптека. Това ще стане на по-късен етап. Причината е в софтуерите. Вероятно ще са нужни месеци, за да заработи системата при всички.

„Лекарствата, изписани от личния лекар, могат да бъдат получени от пациентите, след като продиктуват на фармацевта ЕГН-то си и датата на издаване на рецептата“, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, цитирана от БНР.

Не всички аптеки са готови да се включат в системата. "На първия етап най-вероятно няма да са всички аптеки, защото това зависи от софтуерните разработчици на съответните аптеки. Ще дадем необходимото време да се включат всички аптеки", каза Начева.

Електронната рецепта ще намали бумащината при лекарите. "По-бързо ще стават нещата. Справките ще стават по чисто електронен път. Няма да се изисква проверка в рецептурни книжки", каза по БНТ Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар.

Облекчения ще има и за пациентите. "Хронично болните, които до този момент идваха с рецептурни книжки в нашите кабинети, за да им бъдат изписани лекарствата, вече няма да имат нужда от рецептурни книжки", допълни Брънзалов.

Ползата от електронната рецепта за фармацевтите е свързана с по-малко санкции заради грешки. "На хартия, неразчетено добре. Някаква грешка от страна и на доктора. Би следвало всичко това да се изчисти", обяснява маг. фарм. Маргарита Грозданова.

От началото на декември личните лекари вече имат законова и техническа възможност да издават електронно направление за безплатен PCR тест при най-малко два симптома на заболяването. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза миналата седмица, че все още съществува проблем с включването на всички общопрактикуващи лекари към системата, но е въпрос на време това да стане. По думите му проблемът не е софтуерен, а организационен. До края на годината и електронната рецепта също ще бъде въведена в действие, заяви министърът и допълни, че процесът по синхронизиране ще е малко по-сложен, тъй като ползватели са личните лекари и всички аптеки, което по думите му е голямо предизвикателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още