Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стоян Панчев: Вноската във втория пенсионен стълб трябва да достигне 10%

Планираше се вноската във втория пенсионен стълб да бъде между 7 и 10%, но в момента е 5%, каза икономистът

Стоян Панчев: Вноската във втория пенсионен стълб трябва да достигне 10%

Снимка: Pixabay

Вноската във втория пенсионен стълб трябва да достигне 10%. Това предложение направи в интервю за Агенция „Фокус“ икономистът Стоян Панчев.

„Тоест по-голямата част от нашите вноски да не отива в държавното обществено осигуряване, в първия разходопокривен стълб, а да отива във втория, където всеки човек има своя сметка, в която се спестяват неговите пари. Докато в първия – такова нещо няма. Там парите веднага се похарчват. Трябва да обърнем тежестта в тези два скачени съда и по-голямата тежест да бъде във втория стълб: в това, което е личната сметка за сметка на първия стълб, който вкарваме в един общ кюп и след това се преразпределя между пенсионерите. Това е първото нещо, което трябва да се направи. Ако говорим за по-краткосрочен план, тази корекция на индивидуалните партиди от 20% не трябва да бъде в този размер“, обясни експертът. 

Още по темата

През есента на 2021 година се очаква да започне изплащането на пенсии на първите хора, засегнати от въвеждането на втория пенсионен стълб допълнително задължително пенсионно осигуряване в пенсионни фондове, управлявани от лицензирани пенсионноосигурителни дружества.

Според Панчев признанието за проблема с пенсионната реформа е дошло по време на среща с наскоро подалия оставка бивш социален министър Бисер Петков, експерти и представители на частните пенсионни фондове.

„Там беше заявено, че първото поколение от работещи, които ще получават втора пенсия: това са жените, родени през 1960 година, като при тях ще се получи следният проблем: тъй като те започват да получават пари от втория стълб, основната част от пенсията им, която идва от първия: от държавното обществено осигуряване, ще бъде намалена с 20%. Това са за момента поне плановете на законодателя, на държавата“, обясни той.

Панчев посочи, че по първоначален план вноската във втория пенсионен стълб е трябвало да бъде между 7 и 10%, което не се е случило и в момента е в размер на 5%. Той разясни, че бъдещите пенсионери не са имали дълъг период на осигуряване по втория пенсионен стълб, като при тях са събрани по-малко пари по индивидуалните им сметки.

„И съответно, ако се случи това, което се планира в момента: намаляване на парите, получавани от първия стълб с 20%, няма да може да се компенсира тази разлика и съответно това ще създаде ситуация, в която ще имаме хора, които за първи път започват да получават пари по този нов регламент, макар че той е планиран десетилетия назад, ще получават по-малко пари, отколкото останалите пенсионери“, предупреди икономистът.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
3
 
10
 
21
Ivan N. до: Pyramid
преди 1 година
Няма профилна снимка
Колега, ние сме във валутен борд, тоест нищо не печатаме. ЕЦБ печатат, това е друго - QE (quantative easing). И да, инфлация има и само златото може да запази реалната стойност на парите ти към този момент.
11
 
2
 
20
Pyramid до: Ivan N.
преди 1 година
Иване, държавата си печата парите.
4
 
31
 
19
markov до: Grosss
преди 1 година
Какво стана с парите събирани до 1989 г. Такъв въпрос може да зададе човек които няма представа от пенсионния модел. И преди и след 1989 година пенсионния модел е разходопокривен. Тоест Държавата събира вноски от работещите и плаща с тях пенсиите на пенсионерите. Нищо не се трупа. Лошото е че този модел работи добре само пир растящо население. когато 2 - 3 работещи плащат пенсията на един пенсионер . От 30 години обаче ситуацията с демографията се влошава. затова се опитаха да въведат капиталовия стълб където на теория трябва да има натрупване и печалби от дългосрочното инвестиране...за съжаление това си остава само на теория.
4
 
23
 
18
Ivan N. до: Grosss
преди 1 година
Няма профилна снимка
Откраднаха ги, колега :) държавата е лош стопанин (не само нашата).
5
 
16
 
17
Grosss до: Ivan N.
преди 1 година
Някой може ли да каже какво стана с парите за пенсия събирани до 1989г.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 декември