IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стокообменът на България с Бавария е нараснал седем пъти

Очаква се през лятото на 2018 г. да бъде организиран бизнес форум в България с представители на баварския бизнес

16:26 | 23.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В началото на 2017 г. България заема четвърто място по значимост като търговски партньор за Бавария в Югоизточна Европа, а стокообменът ни вече приближава 1 млрд. евро годишно. Увеличението е повече от седем пъти от 2000 г. до сега, съобщи Министерството на икономиката.

Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Франц Йозеф Пширер, държавен секретар в баварското държавно министерство на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите.

България е ценен външнотърговски партньор на Бавария, подчерта Пширер и обърна внимание на перспективите за увеличаване на инвестициите и мерки за стимулиране на стокообмена.

„В областта на търговията за нас е важно разширяването на присъствието на български продукти на баварския пазар в перспективни сектори като електроника и електротехника, машиностроене, ХВП, химическа промишленост, селско стопанство“, каза Александър Манолев.

Двамата се договориха през лятото на 2018 г. да бъде организиран бизнес форум в България с представители на баварския бизнес.

Зам.-министър Манолев е на посещение в Мюнхен по покана на баварското икономическо министерство за участие в Деня на експорта на провинцията. България бе и официален гост на тържественото връчване на Наградата за експорт Бавария 2017, на което присъстваха над 100 баварски компании и организации, представители на федералното управление, на неправителствения сектор и местната власт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още