IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община пусна "Зелен билет" за пътуване с градския транспорт

Решението е свързано с превишените нива на фини прахови частици във въздуха от предходните няколко дни

10:28 | 28.01.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

“Зелен билет” за пътуване с градски транспорт се въвежда от Центъра за градска мобилност в София, съобщават от пресцентъра на Столична община (СО).

Решението е свързано с реализираните от предходните дни превишения на нивата на фини прахови частици. Етo защо се въвежда новия “Зелен билет”, който се предлага на цена от 1 лев и важи за целия ден за всички линии.

"Зеленият билет  се продава днес  във всички пунктове за превозни документи на ЦГМ и "Метрополитен". Цената му е 1 лев. Той важи за целия ден и за всички линии на градския транспорт, включително и тези на метрото. Не е необходимо да се валидира в превозните средства. Билетът има указана днешна дата и е достатъчно да се покаже при проверка на контрольорите. Трябва да се съхранява!", гласи съобщение на уебсайта на Центъра за градска мобилност в София. 

По този начин общината се опитва да съдейства за намаляването на замърсяването и насърчаването на използването на градския транспорт, допълват от пресцентъра.

Самата мярка беше одобрена на 25 януари с решение на Столичния общински съвет.

Същевременно общината призовава гражданите да използват градския транспорт за придвижването си, а собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5 да ограничат возенето с тях.

“В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути”, посочват от общината.

В съобщението си СО моли домакинствата, които се отопляват на въглища и дърва, да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление, стига да имат възможност.

Столичният инспекторат пък продължава да проверява за нерагламентирано събиране и гоене на отпадъчни материали в града.

Хората с респираторни заболявания, малките деца и възрастните трябва да избягват продължителен престой на открито, съветват лекари. От СО пък препоръчват при ходене пеша да се избере маршрут, който да не минава покрай големите столични булеварди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
интересно е че си смел само по форумите ... и ако стане това дето го искаш, кой ще внася данъци че да ти плаща пенсията ? На теб и на другите от пенсионерския клуб ? .. предимно на другите де, че на теб ти пращат децата от САЩ. Да не говорим че и ти трябва да се махнеш в помашкото ти село... шофьора на селския рейс с който си дошъл до интернет не ти е личен че да скача за теб!А иронията е привилегия за хора с по високо ниво на интелигентност, не е за теб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
На следващите общински избори ще гласувам за партия, която обещае да въведе отново софийското жителство по признак "месторождение"! И ще хвърля некой леф в таз посока - София требва да се изчисти първо от скакалците!Миналата година лично на един *** като тебе му разказах защо в София не се паркира в градинките! Понеже и той беше мноо гладувал при комунистите и беше два метра го ведо, та се наложи и шофьорчето ми да помогне... Сподели къде паркираш в градинката - ще минем да ти я асфалтираме... И колицата ти ще измием... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 6 години
отивам да побръмча млако с колата по случая ... и после като се върна, дано има места в калната градинка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
Sakamano
преди 6 години
Голям ефект ще има в неделя.Въздухът в София не е станал по-мръсен отколкото беше преди 10, 20, или 30 години. От десетилетия си живеем в щастливо неведение за това какво дишаме, а сега измислиха някакви еко стандарти и изведнъж настана паника.Подкрепям усилията за намаляване на замърсяването, но на всички трябва да е ясно, че това е дългосрочен процес, който в най-оптимистичния случай ще отнеме поне няколко години. Не е проблем, който може да се реши от днес за утре. Подобни еднодневни акции са не само безсмислени, ами и вредни - харчене на общински пари за да се имитира някаква дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още