IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стопанската дейност намалява защитната роля на горите ни

При теренни проучвания на старите гори на територията на 30 общини екипът на проф. Цветан Златанов показа, че те не пазят достатъчно природата

14:28 | 07.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

При сегашната интензивност на стопанската дейност в страната и климатични промени може да се очаква постепенно намаляване на ролята на горите като защита на природната среда и водите. За това предупреди проф. Цветан Златанов, ръководител на екипа, осъществил двегодишни теренни проучвания и картиране на старите гори на територията на 30 общини. Изследванията са част от дейността на природозащитната организация WWF България, предаде БТА.

Златанов посочи, че на 80% проектът е завършил. Той отбеляза, че общинските гори са с обща площ около 523 хиляди хектара, което е 13,4% от залесения горски фонд на страната, по данни за 2018 г. От тях над сто години са 50 хиляди хка, което е 9,5%. “Общата площ на естествените гори в общините е 413 хиляди хка, която е по-висока от общата площ на естествените гори за държавата”, пресметна професорът.

По проекта се предлага да бъдат защитени най-често горски площи до 200 хка на община, макар, че има и случаи където те достигат до 500 хка. Те варират между два и 7,5% за отделните общини. Общо за всички проучени общини това са близо 5 хиляди хка, което е 0,88% от общинските гори на България.

“Били сме максимално стегнати по отношение на това какво си позволяваме да предложим за защита, каза проф. Златанов и посочи, че 95% от тези гори са в екологичната мрежа "Натура 2000".–  Преобладаващ дървесен вид е букът, а повечето от горите са вододайни. Преобладават гори над 120 години, но и над 140 години.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още