IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стопанската конюнктура в България продължава да се влошава

Негативни са оценките на мениджърите в промишлеността, търговията и услугите, но пък в строителството усилено се търси работна ръка и има ръст на поръчките

13:43 | 30.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Влошаването на бизнес климата в страната продължава и през март. Общият показател на бизнес климата се понижава с 3,7 пункта в сравнение с февруари, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Припомняме, че през февруари 2020 г. бизнес климатът в България се влоши за пръв път от октомви 2019 г., но тогава понижението бе едва 0,8 пункта, спрямо януари.

Влошаването на бизнес климата през март е съвсем очаквано. Именно в средата на месеца бе въведено извънредното положение в страната заради разпространението на коронавируса, което пък наложи сериозни ограничения за някои бизнеси, както и в предвижването на гражданите. Според данните на НСИ влошаване отчитат мениджърите в промишлеността, търговията и услугите, но пък в строителството има увеличение на поръчките и се търси работна ръка.

nsi1 nsi1

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“  намалява с 5,2 пункта в резултат на песимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях има намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността и персонала през следващите три месеца. През последния месец се засилва неблагоприятното влияние на фактора „несигурна икономическа среда“, който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с недостига на работна сила. Относно продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

nsi2 nsi2

През март бизнес климатът в строителството се подобрява с 1,4 пункта. Причината са благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение има известно увеличение на получените нови поръчки през последния месец, като и очакванията им за строителната активност през следващите три месеца се подобряват. Анкетата на НСИ регистрира засилване на негативното въздействие на фактора „недостиг на работна сила“, като 52,2% от мениджърите го посочват като основен проблем за дейността си. На второ и трето място остават затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени мениджърите прогнозират те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

nsi3 nsi3

При търговията на дребно спадът също е сериозен – 6,6 пункта. Само преди месец влошаването беше едва 0,6 пункта. Причината е в по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките от доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца също са по-резервирани. Конкуренцията в бранша продължава да е основният проблем за развитието на бизнеса. Регистрирано е и нарастване на негативното влияние на фактора „несигурна икономическа среда“, който измества на трето място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

nsi4 nsi4

Влошаването на бизнес климата при услугите е с 3,1 пункта. През февруари влошаването спрямо януари бе 3,6 пункта. Показателят намалява заради резервираните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко намалена, докато очакванията за следващите три месеца са благоприятни. Основните фактори, затрудняващи дейността, остават свързани с конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостига на работна сила. Същевременно последната анкета отчита увеличение на неблагоприятното въздействие на фактора „недостатъчно търсене“ (с 9,1 пункта). Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца. 

nsi5 nsi5

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още