IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строители и търговци се настроиха оптимистично през юли

Понижени са очакванията в промишлеността

14:32 | 30.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През юли 2018 г. общият показател на бизнес климата остава приблизително на равнището си от предходния месец. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите. Единствено в промишлеността се наблюдава понижение, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Припомняме, че през юни общият показател на бизнес климата намаля с 0,9 пункта в сравнение с май в резултат на по-неблагоприятни условия за развитие на строителството и услугите. През май обаче общият показател на бизнес климата се повиши с 2,1 пункта спрямо април и достига нов дългосрочен максимум (33,1%) от 2009 г. насам. 

Промишленост 

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 2,2 пункта в резултат на изместване на оценките и очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро“ към "запазване на същото“. Същевременно анкетата отчита и по-неблагоприятни очаквания за износа и производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите от април до юли нараства с 2,3 пункта и достига 76%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Основните фактори, затрудняващи предприятията, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.

Строителство

През юли съставният показател „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 1,6 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата осигуреност с поръчки се подобрява, докато прогнозите им за дейността през следващите три месеца са резервирани. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозните проблеми за дейността на предприятията.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се повишава с 0,7 пункта в резултат на леко подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца се подобряват, като и очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни.

Най-сериозните затруднения за бизнеса продължават да са свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие.

Услуги

През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 1,3 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги са по-резервирани.

Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават основните пречки за дейността в сектора, като през последния месец се отчита засилване на неблагоприятното влияние на втория фактор.

Във всички набюдавани сектори мениджърите предвиждат запазване на цените през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още