IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танева: Регистрирани са 26 огнища на африканска чума по свинете в България

Няма възможна мярка по отношение на заразата, която да не е взета, заяви Томислав Дончев

18:02 | 31.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Към днешна дата има регистрирани 26 огнища "домашна свиня", 5 - в промишлени свинекомплекси, както и отделни 26 случая на дива свиня. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща при президента по повод заразата с Африканската чума по свинете. Румен Радев инициира среща днес с представители на институциите, които са ангажирани с действия за овладяване на кризата с разпространението на болестта. 

Министърът на земеделието посочи, че за първи път в България се регистрира случай на заболяването по свинете през 2018 г. в Тутраканци и след него се приема национален стратегически план за действие. Мерките, които прилага България, са съгласно европейската стратегия за борба с Африканската чума по свинете, приета през 2015 година в ЕС, поясни Танева, цитирана от БТА.

В срещата участваха също министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

От своя страна президентът Румен Радев заяви, че е изключително важно в настоящия момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с Африканската чума по свинете, защото тя засяга не само животновъдния бранш, но и всички българи, особено хилядите, които разчитат за прехраната си на домашните животни, които отглеждат. 

Президентът коментира, че тази криза "е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в Националната агенция за приходите, засегнал 5 млн. български граждани, и с неизгодните в правно и финансово отношение договори за F-16, засягащи в перспектива всички българи, и с набиращите енергия протести за избор на нов главен прокурор, и, разбира се, много други теми".

Държавният глава очаква повече информация от институционалните представители, както и да се обсъдят мерките за преодоляване на финансовите, екологичните и социалните аспекти на кризата. Радев изрази убеждението си, че справянето с проблема може да бъде само с обединените усилия на всички институции.

"Няма възможна мярка по отношение на Африканската чума по свинете, която да не е взета. Единствената мярка, която не е взета и е прилагана в други дръжави, е тотално унищожаване на всички прасета, отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред". Това каза пред журналисти днес след срещата при президента вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев посочи, че са запознали президента с всичко, което е планирано да се случи пез следващите дни и седмици и то е срещало неговата подкрепа. По думите на вицепремиера президентът смята, че действията са правилни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още