IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Водим двустранни разговори за покупката на още ваксини

Коалиция ГЕРБ и ДПС няма да има, категоричен е вицепремиерът

12:08 | 26.02.21 г.
<p>
	<em>Томислав Дончев, Снимка: Архив ГЕРБ</em></p>

Томислав Дончев, Снимка: Архив ГЕРБ

"Текат преговори с няколко държави отвъд преговорите с ЕС за доставка на ваксини, които са одобрени и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата", съобщи в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

По негови думи в момента се води търговска война между производителите на ваксини срещу коронавируса, а държавите извън ЕС предлагат по-висока цена за техните разработки.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) на този етап е дала одобрение на три ваксини срещу COVID - на Pfizer/BioNTech, на Moderna и на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет.

Според Дончев правителството няма "скрупули" и води преговори с производителите, както го правят и други държави от общността.

В Европейската комисия (ЕК) скоро критикуваха подобен подход, защото нарушава единството на общността пред кризата.

България е поръчала най-много бройки от препарата на AstraZeneca, защото по времето на сключването на договора нейните изпитания и изследвания са били в най-напреднала фаза, посочи вицепремиерът. Той допълни, че няма пречки да бъде сключен договор и за доставка и на руската "Спутник V", ако ваксината получи одобрението на ЕМА, стана ясно още от думите на Дончев.

На този етап не е ясно обаче дали това въобще ще се случи, след като разработчикът на руската ваксина Институтът "Гамалея" не е подал документацията си за преглед в европейската институция.

"Нашата задача в момента е изборният процес да мине възможно най-добре, защото има опит да се компрометира в аванс", коментира Томислав Дончев по повод предстоящите парламентарни избори. Той отхвърли като несъстоятелни коментарите, че правителството отваря икономиката, за да има пик на заболели точно преди изборите.

Такава вълна ще е в ущърб на управляващите, които ще бъдат питани защо са я допуснали, смята вицепремиерът.

Дончев беше категоричен, че няма да оглави правителство на ГЕРБ и това е задача на лидера на партията. По отношение на възможни бъдещи коалиции в управлението той не изключи възможността да бъде създадена, но още не се знае каква ще е конфигурацията на следващото Народно събрание.

Коалиция ГЕРБ -  ДПС няма да има, а кабинет на малцинството може да се случи, в зависимост от това чие е малцинството, допълни още Дончев.

Коалицията не е механично събиране на партии и преговорите се водят дълго време, коментира вицепримиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още