Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Топлата и суха зима заплашва розовите насаждения, предупреди розопроизводител

Законът за маслодайната роза ще извади на светло сектора, прогнозира Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България

гледано: 2564   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Основният елемент в наскоро приетия Закон за маслодайната роза е създаването на регистър на розопроизводителите и розопреработвателите
. Така ще имаме вярна статистика и представителна картина какво се случва в сектора в България. Това очаква Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ). В ефира на Bloomberg TV Bulgaria той посочи, че целта е целият сектор да бъде на светло.
Още по темата

"В последните години се създадоха много насаждения с неясен сортов състав. С влизането на закона в сила ще се проверят всички насаждения”, каза той и уточни, че по този начин няма да се допусне да бъде снижено качеството на маслодайния продукт.

Николов подчерта, че целта е да не се компрометира износът на розово масло и потвърди, че съответният производител ще бъде изваден от регистъра, ако се установят нарушения.

"Към днешна дата в България официално регистрираните насаждения са около 42 хиляди декара, от тях 38 хиляди се реколтират. Това са статистики на Министерството на земеделието. По наши наблюдения са над 50 хиляди декара", смята експертът.

Христо Николов обясни, че опитът показва, че между 3200 и 3500 килограма розов цвят са нужни за един килограм розово масло, а най-добрите преработватели могат да го направят и от 3 тона. “Това варира от технологията в съответната дестилерия, кампанията и метеорологичните условия”, уточни председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България.

За миналата година той каза, че тя не е била особено благоприятна.

"Навсякъде бяха отчетени спадове, на места с 30-35% от производителите. Качеството на цвета също не беше добро, напомни Николов и заяви, че картината се повтаря. – Имаме суха зима, сравнително топла. При средни температури 4-5 градуса и нагоре розата няма зимен сън. В момента насажденията трябва да са обезлистени и в покой, а сега не е така. Ако в следващите месец-два се появяват ниски температури и големи студове, има риск от измръзване."

Христо Николов прогнозира, че ако температурите се запазят като сега, е възможно да се появят и болести.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Предупреждавам, че както е тръгнало скоро може и да умра!?
0
 
1
 
3
khao до: Hahoto
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
... или с общи приказки по теория!
2
 
4
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Лоша реколта, може да се компенсира от добра цена!
4
 
10
 
1
преди 10 месеца
преди 200 години дали е имало регистър ... тоя какви ги сънува , също като ония , дето прасенцето в задния двор на село е смъртна опасност ...

Още от Икономика и политика
М. Николова: Загубите от пълно затваряне на ски курортите ще достигнат около 1 млрд. лв.