IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Съдът конституира като граждански ищец Министерството на финансите със сума от близо 28 млн. лв.

13:31 | 08.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Трайчо Трайков.<em> Снимка: БТА</em></p>

Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Специализираният съд даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и издателя Иво Прокопиев.  
Те са подсъдими заради приватизацията на държавния дял от енергодружеството ЕВН преди седем години.
Съдът конституира като граждански ищец Министерството на финансите със сума от близо 28 млн. лв., съобщи Българското национално радио (БНР).

Ако съдът реши, че Дянков, Трайков и Прокопиев са виновни, това може да означава до 10 години лишаване от свобода.
Сега предстои магистратите да решат дали делото да бъде върнато на прокуратурата. Това поискаха адвокатите на всички подсъдими с мотива, че част от обвиняемите – представителите на инвестиционния посредник „Булброкърс”, не са били и в момента не са част от властта. Затова дело срещу тях трябва да се разглежда от Районния, а не от Специализирания съд.

Investor.bg припомня, че Дянков, Трайков и Прокопиев са подсъдими заради продажбата през 2011 г. на 33% държавни акции от електроразпределителното дружество ЕВН, което според държавното обвинение е довело до загуба за държавата в размер на 20 млн. лв.

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, като е продал на по-ниска цена остатъчния пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД, с което е ощетил държавата с близо 21 млн. лв. според прокуратурата.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е обвиненв превишаване на властта и правата си при приватизацията на миноритарен дял от дружеството. Според прокуратурата той е извършил това в съучастие с бизнесмена Иво Прокопиев, като Дянков е извършител, а Прокопиев – подбудител на нарушението. В резултат брокерската компания „Булброкърс“ (чийто собственик е Прокопиев) е получила облага от 1,27 млн. лева, а щетите за държавата са за над 20,8 млн. лева, посочва прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още