Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Търговци заплашват с протест заради смяната на касовите апарати

Новата наредба на НАП може да доведе до колапс на икономиката, предупреждават от бизнеса

Търговци заплашват с протест заради смяната на касовите апарати

Снимка: Архив Ройтерс

Влизането в сила на наредбата на Националната агенция за приходите за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба трябва да се отложи до края на 2019 година за всички фирми, защото бизнесът няма да се справи и е възможен колапс на икономиката. Това препоръча Ясен Танев, учредител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, цитиран от БТА.

Още по темата

Той напомни, че в сегашния си вид наредбата се въвежда поетапно – от началото на април до края на 2019 година.
“На 18 февруари е възможно да се организира протест на транспортните фирми, заради проблемите, които наредбата ще създаде”, съобщи Ясен Танев и коментира, че този протест ще се организира, ако няма комуникация с държавата.

Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията, е на мнение, че влизането на наредбата няма да доведе до намаляване на сивата икономика.

“Бизнесът, който работи на светло се облага с такси за лицензи и разрешителни, а този който работи на тъмно, не се контролира по никакъв начин”, каза Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.

Тя напомни, че сега се спират за две седмици частни автобуси, ако шофьорът не издаде билет на пътник, но същата мярка не се прилага например към автобусите на градския транспорт, макар и там да пътуват нередовни пътници.

“Не е проблем даването на 200 и 500 лева за касови апарати, променят се обаче бизнес процесите и системите, които го обслужват. Когато имате малък магазин, можете да смените касата и компютъра, който го обслужва, но средните и големи фирми, със сложна организация на продажби, ще срещнат трудности”, категоричен е Ясен Танев.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
4
 
4
преди 2 години
някой разбра ли каква беше целта на поредната промяна?мисля го преценявам го и немога да разбера, кое се подобрява.
2
 
12
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Май ще трябва да се ориентираме към сивия сектор - там няма ни софтуер, ни машинки?... Пращаме баламите, дето вече имаме!
25
 
8
 
2
s3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Наредбите са затова наредби, за да бъдат спазвани. Всички имаха предостатъчно време да се запознаят с наредбата и да реагират, няма нужда от такива протести.
7
 
22
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Не проявяват никакво разбиране. Шефовете на Датекс и те деца хранят.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември