IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България се продават най-евтините цигари в ЕС

Цените на храните са най-ниски в Румъния, сочат данните за ЕС

13:40 | 20.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В България се продават най-евтините цигари в ЕС - цената е с 50% под средното ниво в общността, показват данните на Евростат за 2020 година. От данните е видно, че тютюневите изделия са най-скъпи в Ирландия - със 121% над средното за общността.

Като цяло цените на хранителните продукти в ЕС са най-ниски в Румъния (с 34% под средното за ЕС) и най-високи в Дания (29% над средното за ЕС). Алкохолът е най-скъп във Финландия (93% над средното) и най-евтин в Унгария (с 27% под средното).

В статистиката са включени данни не само за ЕС, но и за останалите страни в Европа (общо има данни за 37 държави). От тях е видно, че Турция е страната с най-евтините храни и безалкохолни напитки в Европа. В рамките на ЕС най-евтини са тези продукти в Румъния.

Цените на храните и безалкохолните напитки в България също са под средното за ЕС - индексът достига ниво от около 80% от средното.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Хлябът е сред най-търсените стоки в България, но цената не е най-ниската в ЕС. От данните на Евростат се вижда, че тя е около 70% под средната за ЕС. Най-евтиният хляб в общността се продава в Румъния, където цените са с 56% под средното за ЕС. На обратния полюс е Дания със 153% по-висока цена на хляба спрямо средното за ЕС.

Домакинствата в Европа харчат 17% от доходите си за храна, посочва още европейската статистика. За сравнение, по данни на НСИ българските домакинства харчат малко над 30% от доходите си за стоки в тази продуктова група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
добра статистика. "Домакинствата в Европа харчат 17% от доходите си за храна, посочва още европейската статистика. За сравнение, по данни на НСИ българските домакинства харчат малко над 30% от доходите си " -затова не се храним добре а с най-евтините цигароци пък възрастовата граница на пушачи в БГ е най-ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още