IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България се събират подписи по инициатива за еднакви заплати в ЕС

Инициатор е унгарската партия "Йоббик", а от българска страна в инициативата участва ВМРО-БНД

14:24 | 01.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес в България започва събирането на подписи за общоевропейската инициатива да има еднакво заплащане за еднакъв труд в страните от Европейския съюз, съобщиха на пресконференция в парламента участниците в общоевропейското начинание "Доходен съюз".

Инициатор е унгарската партия "Йоббик", а от българска страна в инициативата участва ВМРО-БНД, предаде БТА. Партньори са партии от Полша, Словакия, Словения, Чехия, Хърватия, Естония, Латвия, Румъния.

До май догодина трябва да бъдат събрани 1 млн. подписа от целия ЕС, съобщи депутатът от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов. Един от мотивите за инициативата са държавите от Източна Европа да престанат да са донор на работна ръка за големите икономики. 

България трябва да събере 12 хиляди подписа в подкрепа на инициативата. Те ще се събират на хартиен носител, но ще има и електронна подписка на специален сайт, който в момента се превежда на български език.
Всички събрани подписи трябва да бъдат внесени в Европейската комисия, която да ги внесе в Европейския парламент.

След това няма да се насрочи общоевропейски референдум, а в ЕП трябва да се разискват политики в посока изравняване на заплащането за еднакъв труд, обясни Михаил Петров - главен координатор на общоевропейската инициатива за България.

Нашата инициатива си поставя една цел, но същевременно дава и програма как да се изравни заплащането в държавите от ЕС, коментира Мартон Гьонгьоши - народен представител от унгарската партия "Йоббик" и председател на Инициативния комитет на "Доходен съюз".

По думите му изравняването на заплащането няма да стане за един ден, ще са нужни десетилетия, но това изисква всеобща финансова програма и нова политика за данъците.

Вместо международни компании да се преместват в нашите държави, трябва да даваме предимство на малкия и средния бизнес, смята Гьонгьоши. Според него трябва да се промени и кохезионната политика на европейско и национално ниво, за да не отиват парите за безполезни проекти или да изчезват по корупционни канали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още