IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Върбанов: Земеделските стопани искат България да определя тавана на плащането

Преходният период и преходната помощ най-вероятно ще бъдат две години, прогнозира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България

11:43 | 06.02.20 г.
В. Върбанов: Земеделските стопани искат България да определя тавана на плащането

Предстои изготвянето на Националния стратегически план за обща селскостопанска политика 2021-2027", посочи той.

Върбанов информира, че това е акцентът, който се обсъжда на Осмата Национална среща на земеделските производители в България, като земеделските стопани искат да получат отговор на въпроси, свързани с обвързаната подкрепа.

"През последните няколко години чувствителните сектори взеха глътка въздух и има промяна. Има и наченки на подобряване в областта на животновъдството и при производителите на плодове и зеленчуци", каза той.

По думите му, другият проблем, който ги вълнува, е преходният период.

"Най-вероятно той ще бъде две години. Както и преходната помощ, за която нашето правителство даде заявка", посочи председателят на управителния съвет на земеделската асоциация.

Върбанов напомни, че земеделците се събират в началото на новия програмен период.

"Важно за нас, европейските производители е да знаем какви са сигналите и визията през следващите седем години, и на Европейската комисия, и на правителството. Ние дадохме заявка, че желаем да участваме в разработката на националния план за развитие на селското стопанство и имаме одобрението на министър Танева", заяви Върбанов и потвърди, че най-големият проблем е намирането на баланс между отделните съсловия, както и да се определят приоритети.

По думите му SWOT анализите, на базата на които ще е готов планът, показват какво е моментното състояние и как секторът се е развивал през последните десет години.

“Но изненади няма, смята той и посочи кои фактори оказват влияние върху дейността на земеделските производители. – Всички се сблъскваме с промените в климатичните условия, с демографската криза, защото няма млади хора, които искат да работят това.”

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още