IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Караиванов: Икономиката има резерви за възстановяване

Банковата ни система е достатъчно ликвидна и може да понесе още доста товар, коментира икономистът

23:16 | 11.03.21 г. 3
Васил Караиванов: Икономиката има резерви за възстановяване

България има достатъчно добър резерв, който би могъл да се използва за възстановяване от пандемията. Банковата ни система е достатъчно ликвидна и може да понесе още доста товар. Това заяви Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че кредитите у нас се увеличават като обем, но ръстът им към края на 2020 г. не е значителен спрямо нивото от 2009 г. - нарастването е под 30%, а БВП се е увеличил с над 80% на годишна база.

„Ако не стане допълнителна криза поради политически или здравни причини, трябва да вървим към излизане от кризата. Политиките трябва да се насочат натам. Имаме много добър резерв“, коментира икономистът.

По думите на госта резервът трябва да се насочи към стимули – за запазване на заетостта, на нивото на доходите, както и да се търсят нови чужди пазари.

„Трябва да се търсят варианти за възстановяване на износа, който намаля през миналата година с над 10 милиарда лева, или около 7% от БВП“, смята Караиванов.

„Когато правилата и помощите за всички са еднакви, тогава идеята на стимула би била просто да ти даде глътка въздух... Не трябва да има специален сектор, който да бъде фаворизиран”, отбеляза гостът.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Хааахахаха П И Б е цензурирана хааахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Ако не е ликвидна, държавата пак ще си купи акции от *** ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
Програма за Развитие на България до 2030 г. , - https://bgsprint.alle.bg- 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро Минимална Пенсия до 2030 г. , плюс- Бонуси, Ваучери, Помощи, Базов Доход, - Безлихвени Кредити, Грантове и Инвестиции за Иновации, Високи Технологии и Стартъпи, - Търговски Центрове за Български Стоки, Услуги и Технологии в стратегически точки по света,- Умножаване на БВП и нареждане България сред най-богатите страни в ЕС и света, до 2030 г.,- Изграждане на изцяло нови Промишлени и Жилищни Зони, цели нови Села, Смарт-Градове, Инфраструктура, по най-високите световни стандарти,- Усвояване постепенно на Черноморската ни Икономическа Акватория (39,000 кв.км) чрез Гигантски Плаващи Архипелази - https://shelf.alle.bg- 100% Безплатно Здравеопазване, Образование и Квалификация,- Ликвидиране на всякакви Болести и Епидемии, - Детски Фонд (2000 евро на месец Грант за всяко дете в нужда) - https://kidsfund.alle.bg - възможност за подобен Пенсионен, Болничен, Инвалиден и др. Национални Фондове.- Връщане на всички Емигранти, заселване на обезлюдените и други райони,- Заселване на още няколко милиона квалифицирани Чужденци - достигане Население над 10 млн. до 2030 г.,- Разкриване на милиони нови работни места, - Ликвидиране на всякакви социални, икономически, екологични, малцинствени, демографски и др. Проблеми.Програмата може да се превърне в една обединяваща и вдъхновяваща Общонационална Доктрина, от каквато народът ни се нуждае отчаяно в настоящият тежък момент. Парите по тази Програма ще дойдат от въвеждане и развитие на технологията Вертикална Аеропонна Ферма, за производството и Експорт за стотици милиарди Евро, на Биогорива, Храни и Материали - https://vertikalna-ferma.alle.bg , https://biodizel.alle.bg ,и от други авангардни и свръх-рентабилни технологии - https://hydrogen-economy.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още