IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирусолог: Да опитаме да приложим лекарството, доказало, че помага и за COVID-19

Всеки опит, и най-вече този на Китай, трябва да се използва, категорична е проф. Радка Аргирова

11:55 | 20.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С лекарството против малария, което според лекари е доказало, че помага за по-бързото оздравяване на болните с коронавирус - хлорохинов фосфат, трябва да се опита, защото има доклад от Китай, според който от 4 до 6 дни след приемането на медикамента се намалява значително количеството на вируса. Това коментира вирусологът проф. Радка Аргирова по Нова телевизия.

По-рано днес стана ясно, че ВМА е задействала процедура по внос на лекарството Хлорохин. Това е препарат против малария, който, според френските лекари, е доказал, че помага за по-бързото оздравяване на болните с коронавирус. Медикаментът не е разрешен продукт за България, има специален режим, по който се внася. Вносът трябва да се активира от определена болница, в случая е ВМА. 

Всеки опит, и най-вече този на Китай, трябва да се използва, категорична е проф. Радка Аргирова. "Трябва да може да се приложи и да се измери ефектът. Това е по-важно и от маските и костюмите, защото това е начин на лечение. Ако се внесе, може да се произведе, имаме фармацевтични заводи у нас", допълни тя.

По думите й в България темпът на увеличение на заболелите с коронавирус е съвсем очакван. „В момента и вървим по една крива, за да стигнем на едно плато и там е върхът. Върхът ще го достигнем и ще разберем, че е той, когато на следващия ден броят на болните започне да намалява", категорична е проф. Аргирова.

Тя сподели лично мнение, че равнището на смъртност в Италия не е реално, защото не е ясно колко хора са изследвани. „Може да са минимум три пъти повече. Може би ще има преизчисляване на смъртността на базата на заболелите“, коментира тя.

Според проф. Аргирова настоящата ситуация с отказите на медици да лекуват много прилича на тази при появата на СПИН. „Не съм забелязала тогава да имаше такава паника. Тя действа много лошо, защото води до неадекватни действия", подчерта вирусологът.

„Виждам, че сред колегите се появява паника и страх. Искам да им напомня, а те го знаят, че паниката е втори вирус. Два вируса едновременно - няма да понесем. Страхът не е обоснован, защото има предпазни облекла. Ако се взема проба - се слагат шлемове и всичко необходимо“, коментира проф. Аргирова. По думите ѝ това е един китайски грип. „Всеки грип си има своите усложнения. Това не е повод за паника“, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още