IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМРО иска отпадане на номера от изборната бюлетина

Според партията трябва да останат само имената на политическите формации

11:15 | 11.09.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутати от ВМРО поискаха да отпаднат номерата на партиите в изборните бюлетини. Те вече са внесли предложение за това между първото и второто четене на промените в Изборния кодекс, предава Dnes.bg.

Според тях трябва да останат само имената на политическите формации.

"Образованието е задължително до 16 години в България и трябва да може избирателят, който е навършил 18 години, да може да чете и пише. Заради това настояваме да отпаднат номера и да останат само имената“, мотивира предложението на ОП Красимир Богданов. 



Патриотите предлагат и да се намали броят на жителите, които право да избират сами кмет.

В момента това става в селата с населението от 350 души, а в по-малките населени места се назначава кметски наместник. От „Обединени патриоти“ обаче искат и в селата с 200 души да се провеждат избори за кмет.

"Няма причина да лишаваме жителите на по-малките населени места от правото им да избират сами кой да е кметът", посочи Богданов.

От политическата формация предлагат още с Изборния кодекс да се промени и закона за референдумите, така че да може да се провежда допитване до народа и по въпроси, които са от компетенциите само на Велико народно събрание.

"Един от тях въвеждането на образователен ценз при гласуване", обясни Юлиан Ангелов.

Освен това от ОП искат да отпадне квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетините за местните избори.

"На последните избори се провеждаха балотажи без да има нужда от това, ако отпадне квадратчето, държавата ще спести и пари, и време", посочи Ангелов.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още