Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВСС открива нова процедура за номинация на европейски прокурори

Кандидатите трябва да са прокурори с опит в международните разследвания и в дела с измами с европейски средства

ВСС открива нова процедура за номинация на европейски прокурори

Снимка: Pixabay

Нова процедура по избор на шестима делегирани прокурори ще открие Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщават от институцията. Процедурата ще се проведе отново, тъй като Европейската прокуратура одобри само четирима от предложените от България 10 магистрати. 

Още по темата

Припомняме, че миналата седмица европейският главен прокурор Лаура Кьовеши  бе на работно посещение в България, по време на което тя напомни, че липсата на прокурори пречи на ефективността на поверената ѝ институция. „Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори. Срещнах се с министъра на правосъдието, с главния прокурор и представители на ВСС. Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на новите служители - ние изяснихме критериите и стигнахме до разбирателство какви трябва да са те“, каза Кьовеши на 11 юни пред българските медии.

За позицията има конкретни изисквания - кандидатите трябва да са прокурори с опит в международните разследвания и в дела с измами с европейски средства. Това са основните казуси, по които ще работят европейските прокурори.

В началото на юни старата процедура за избор на шестима прокурори бе прекратена, тъй като  участвалите в първия подбор не са събрали достатъчно подкрепа, за да бъдат предложени на местата на шестимата отхвърлени, които пък не бяха одобрени от Колегиума на Европейската прокуратура, защото не отговаряха на изрично поставеното условие  за позицията – да са прокурори с опит в делата, по които ще работи Европейската прокуратура, и в международни разследвания.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ДПС няма да подкрепи безусловно кабинет на "Има такъв народ"