Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВУЗФ организира семинари за данъчната практика и предизвикателствата за бизнеса

Трябва да се намери баланс между това всеки да има достъп до правосъдие и да не се водят излишни дела, смятат експерти

ВУЗФ организира семинари за данъчната практика и предизвикателствата за бизнеса

Снимка: ВУЗФ

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) ще проведе поредица от кръгове на практически семинари, като първият от тях ще бъде на тема „Съдебна практика при облагане с ДДС“. За инициативата разказаха доц. д-р Любка Ценова, преподавател по данъчно право във ВУЗФ, и Йордан Константинов, съдия от Върховния административен съд, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Семинарите ще бъдат отворени както за посещения, така и за задаване на въпроси към лекторите, които ще участват в тях“.

Според организаторите форумът би допринесъл за разбираемостта на сложната материя сред занимаващите се с нея.
„Целевата група включва всички, които имат интерес – хора с юридическо образование, студенти, икономисти“.

Йордан Константинов, съдия от Върховния административен съд, отбеляза, че провеждането на обучения от подобен тип е от съществена важност, защото по време на тях се дискутират конкретни проблеми и се стига до доста ползотворна дискусия между различните участници.

„Присъствието на данъчни служители също е активно, тъй като именно те все пак прилагат това право първи“.
Той обясни, че досега делата са гледани само в пет съдилища в страната– в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, но от началото на новата година тези дела вече се гледат във всички областни градове.

„Преди няколко дни се създаде звено в съда, което ще се занимава с всички противоречиви решения. Една от най-важните функции на ВАС е да уеднаквява прилагането на правото. Всеки, който е адресат на един такъв акт, е важно да знае, че във всяка точка на България ще получи еднакво правосъдие“, съобщи съдия Константинов.

Според него трябва да се намери баланс между това всеки да има достъп до правосъдие и да не се водят излишни дела. Той каза, че данъчните дела за физически лица, които са до 750 лв., и тези за фирми до 4 000 лв. ще приключват на първа инстанция.

„Моето очакване като научен работник е да се разпределят по равно, така че съдиите да имат приблизителна еднаква натовареност. Освен това броят на съдиите, компетентни в правораздаването в данъчната област, ще се увеличи“, коментира Любка Ценова.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ангелкова: Извършваме мащабни проверки за нерегламентирана туристическа дейност