Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Въпреки коронакризата митниците преизпълниха целите за приходи през 2020 г.

Агенция "Митници" е събрала над 9,1 млрд. лева и е обработила повече транспортни средства спрямо 2019 година

Въпреки коронакризата митниците преизпълниха целите за приходи през 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки пандемията от коронавируса приходите в Агенция "Митници" надхвърлят плановете за 2020 година. През миналата година агенцията е събрала 9,16 млрд. лева, което е с 1% повече от прогнозираното.

Обработени са и с 5,66% повече транспортни превозни средства спрямо 2019 година, става ясно от отчета на агенцията.

Още по темата

Данните показват повече приходи от данък добавена стойност (ДДС) при внос на стоки и от мита, но целите не са изпълнени по отношение на приходите от акцизи. Причината е свитото потребление на стоки от групи като горива и алкохолни напитки, но пък има ръст на акцизите от тютюневи изделия.

Като цяло постъпленията от акцизи, което е най-голямото приходно перо в Агенция "Митници", достигат 5,44 млрд. лева, или 99,9% от заложеното. Спрямо 2019 година има ръст на приходите от акциз на тютюневите изделия от 1,5 на сто, като количествата на обложените с акциз цигари се увеличават с 0,9%.

Постъпленията от ДДС при внос през 2020 година са в размер на 3,5 млрд. лева, което означава 2% преизпълнение на заложените цели. Ръст спрямо приходите от 2019 година се отчита за стоките в групите "Храни и напитки", "Инвестиционни стоки" и "Потребителски стоки", а спад - за "Промишлени доставки", "Горива и смазочни материали" и "Транспортно оборудване".

От Агенцията отбелязват, че през 2020 година има възможност за отложено начисляване на ДДС при вноса на стоки. Ефектът от тази мярка е малко над 1 млрд. лева "отложен" данък.

През 2020 година постъпленията от мита достигат почти 210 млн. лева, или преизпълнение от 12% спрямо планираното. През миналата година има по-малко количества облагани с мита стоки, но с 1,6% расте осреднената статистическа стойност на килограм внесена стока.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атанас Семов: Представата за нормалност в България не съвпада с тази на Европа