Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Въвежда се срочна служба в доброволния резерв

Доброволци до 40 г. ще могат да служат в армията, реши парламентът на първо четене с промени в Закона за резерва на въоръжените сили

Въвежда се срочна служба в доброволния резерв

Снимка: БГНЕС

Всеки българин до 40-годишна възраст може да се запише като резервист в армията. Това решиха депутатите, като приеха промени в Закона за резерва на въоръжените сили на първо четене.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за резерва на въоръжените сили. Със 103 гласа "за", 42 "въздържали се” и без нито един „против“. 

Още по темата

Доброволците ще служат в армията за срок от 6 месеца. През това време те ще получават възнаграждение, здравно и социално осигуряване. Те ще подписват договор и ще получат статут на срочна служба в доброволния резерв за срока на договора. Според вносителите от Министерския съвет, това ще доведе до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовката за защита на отечество.

Промените в закона предвиждат в часовете на класа в училищата младежите да придобиват умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили. В университетите студентите могат да избират това обучение като допълнителен курс.

Работодателите пък ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците и служителите си и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

По време на дебата Николай Цонков от БСП каза, че резервът от 3000 души е запълнен едва на 13%. Според него явно има безидейност и липса на достатъчно компетенции в ръководството, за да се намери начин да се реши този въпрос.

По статията работиха: автор Камелия Цветанова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
khao до: Zlato
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
няма да е върнат... 100% гаранция.
2
 
3
 
4
Zlato до: nobel
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Бавно, бавно ще върнат задължителната военна служба, че с 20,000 войници българската армия май е най-малката на балканския полуостров. Може би само северно-македонците са по-малко от нас, но те разчитат на нашите Ф16 да ги охраняват :)))
2
 
7
 
3
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Това е начин някои гласоподаватели да се запишат в армията и 6 месеца да получават възнаграждение, здравно и социално осигуряване. Така се купуват избори с държавни пари. Или по-точно - с парите на данъкоплатците. Дали и колко от тези "резервисти" въобще ще стъпят в казармата е друг въпрос
3
 
5
 
2
khao до: фиг.1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
каквито са всичките закони на хунтата която подкрепяш...
1
 
7
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Ами за хората над 40? Аз например съм служил в казармата и след това автоматично бях включен в резерва, но никога не са ме викали запас и сега дори не знам какъв ми е статуса. А за младото поколение егоисти - много се съмнявам, че някой от тях би се записал доброволно, освен ако няма изгода. Явно това е поредният кух закон, който няма да е полезен за никого.

Още от Икономика и политика
София затваря от неделя барове, клубове и дискотеки за 2 седмици*