IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година "Български ВиК холдинг" е разходил 7% от уставния си капитал

Със средствата е финансиран само един инвестиционен проект, останалите пари са за покриване на задължения на ВиК дружествата

18:20 | 10.05.21 г.
<p>
	<em>Мая Манолова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Мая Манолова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За близо година от своето съществуване "Български ВиК холдинг" е разходил почти 7% от уставния си капитал, коментира председателят на УС на държавното дружество Иван Иванов. Той беше изслушан в парламентарната комисия, проверяваща разходването на средства на държавните компании и компаниите с държавно участие през последните 10 години, ръководена от Мая Манолова.

При създаването на холдинга преди година в активите му бяха прехвърлени 1 млрд. лева, които са насочени към сектор, който е недофинансиран от години, обясни още той и допълни, че "всеки лев е вложен там, където ще бъдат най-полезни".

Средствата се разпределят под формата на заеми към ВиК дружествата в страната. Пари се дават за оздравяване, защото има 6-7 дружества в тежко финансово състояние през годините, както и за инвестиционни намерения. В момента има само предоставен инвестиционен заем и стойността му е в размер на малко под 2 млн. лева. Разглеждат се още три инвестиционни проекта, стана ясно от думите на Иванов пред депутатите.

Иван Иванов беше категоричен, че е правен анализ дали отпуснатите средства са недопустима държавна помощ, както и че срещу средствата се очакват оздравителни мерки, но призна, че на този етап няма внесени оздравителни планове от дружествата, нито смени на управителите им, допуснали изпадането на сектора в тежко състояние.

Холдингът трябва да осигурява средства за модернизирането на инфраструктурата, допълни още и регионалният министър в оставка Петя Аврамова. Тя отхвърли, че холдингът изпълнява ролята на финансова институция и отпуснатите средства в рамките на холдинговата структура се използват за оздравяването на сектора.

Според депутата от БСП Румен Гечев отпускането на средства за покриване на заеми е в нарушение на закона. Той допълни, че парите е трябвало да бъдат използвани за укрепване на язовирни стени и други инвестиционни намерения. Гечев изказа предположение, че ВиК дружествата са били източени в предходните години и с този 1 млрд. лева се прави опит да се прикрие този факт.

"Чувам звука от щракането на белезниците", каза Румен Гечев.

Действали сме напълно според закона, категоричен беше Иван Иванов. Той обясни, че пет дружества във ВиК холдинга са били пред фалит и е трябвало да бъдат оздравени, за да не бъде поставена системата под риск. Друга задача е да бъдат спасени и парите по ОП "Околна среда" в размер на 1,6 млрд. лева, които трябва да бъдат усвоени до 2023 година.

Целта на създаването на холдинга е по-професионалното управление на системата. От 28-те ВиК дружества в страната, 20 вече са част от структурата на държавната компания. Задачата е да бъде продължен държавният характер на този отрасъл, алтернативата е да премине в частни ръце, обясни още председателят на УС на холдинга.

Изслушването на Иван Иванов приключи след спор по какви критерии се взема решение за разглеждане на сигналите на гражданите до комисията. "Комисията е напълно открита", заяви Мая Манолова и допълни, че всеки може да участва в заседанията на заседанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още