Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Започва работа електронен регистър за избор на час и ваксина срещу COVID

Електронната система е само за ваксинационните центрове и не обхваща общопрактикуващите лекари

Започва работа електронен регистър за избор на час и ваксина срещу COVID

Демонстрация на електронния регистър, в който гражданите могат да си запазят час за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Снимка: БГНЕС

От днес започва да работи електронен регистър, в който гражданите ще могат да си запазят час за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Системата ще бъде отворена в 17.00 ч., съобщи Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“, съобщава БНТ.

Чрез този регистър в четири стъпки всеки гражданин може да запази час в центровете за ваксинация в страната.

Системата е само за ваксинационните центрове и не обхваща общопрактикуващите лекари.

На първа стъпка се попълват данните от личната карта. При втората стъпка всеки ще може да посочи предпочитана ваксина, която иска да му бъде поставена. След това потребителите могат да изберат часови пояс и лечебното заведение, където да бъдат имунизирани. След попълване на необходимата информация може да се избере канал за обратна връзка – чрез SMS или имейл.

Системата работи с една седмица напред - възможността за запазване на час ще е най-рано на 11 март в 8.00 часа сутринта. Всеки ще може да си избере час за периода от 11 до 25 март.

„Тази система дава възможност за т.нар. „електронни зелени коридори“ и 24 часа преди датата на избрания час на гражданите ще бъде изпращано известие по желан от тях канал, за да го подсети за часа на ваксинацията му“, обясни Ивайло Филипов. А всички, които са ваксинирани с първа доза, ще бъдат регистрирани в системата и ще получат известие за втората доза. 

Системата е изградена така, че автоматично проверява данните на всеки гражданин, за да се избегнат грешки. Грешно попълнено поле не се оцветява, за да се избегнат опитите за злоупотреба с лични данни.

Още по темата

„За да може всеки гражданин да си избере ваксина и да се подпомогне логистичното разпределение на ваксината, има възможност всеки да избере препарат или да не избира конкретно. Има и бутон за съгласие за обработка на лични данни. Може да се избере ваксинационен център или лечебно заведение, където да се извърши ваксинацията, както и часови диапазон за имунизация. Ключово е информираното съгласие. Всеки човек може да изтегли формуляр и да го попълни и да го носи със себе си“, обясни още при представянето на функционалностите Ивайло Филипов.

Целта на регистъра е да бъде въведен ред и да се избегнат струпванията пред ваксинационните центрове, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Идеята на електронния регистър е да може да се предвидят необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове“, акцентира той.

„Ако има недостиг на ваксина, имаме възможност да информираме хората по телефона, без да отидат във ваксинационния център. Идеята е ние да сме активната страна в тази посока“, обясни министърът.

Хората ще могат и да коригират записаните часове. Има възможност да се откаже първоначално записан час и да се запише нов, като първият автоматично ще се освобождава.

Очаква се през следващата седмица да приключи ваксинирането на хората от фаза 3 и 4, съобщи още здравният министър след представяне на електронния регистър.

Онлайн платформата е част от Националната здравноинформационна система. Регистрационната форма е достъпна на https://his.bg/bg/reservation.

Системата предлага интерактивна карта на България, на която са посочени всички ваксинационни центрове, за да може желаещите да изберат най-удобната за тях локация, както и актуален график с работното време. Целта е всяко лице да има възможност да запази удобен  за него час. След завършване на регистрацията, всички, които са попълнили своите данни, ще получат потвърждение на заявката.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Богдан Кирилов: Няма сигнали за спиране на ваксинирането с AstraZeneca