Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо чужденци не могат да разкриват набирателни смекти у нас?

Законът за мерките срещу изпиране на пари е зле написан и зле спазван, твърди адвокат

Защо чужденци не могат да разкриват набирателни смекти у нас?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Банки в България отказват да разкриват набирателни смекти чрез пълномощно на чуждестранни лица, които искат да регистрират фирми в България. Генезисът на проблема е Законът за мерките срещу изпиране на пари и лошият му текст. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адв. Димитър Калдамуков, партньор в KDMBLaw.

"За двете години на същесвуването си законът е променян девет пъти. Изпълнен е с неясни текстове. Това създава несигурност във всички, които са длъжни да го спазват", каза гостът. 

Той обясни, че след като започнаха обстойни проверки, редица банки са решили, че е по-лесно да спрат да откриват набирателни сметки на дружества, които искат да бъдат открити чрез пълномощник. 

Калдамуков отбеляза, че има три сценария, при които банката отказва на небългарско лице, което иска да започне бизнес в страната, да открие набирателна сметка.

"При първия вариант банката дава директен отказ.  При втория казват, че искат да проверят нотариално завереното пълномощно и след това отказват. А при третата по-често срещана практика искат 200 евро за преглеждане на документите и в голям брой от случаите дават отказ", уточни той.

По думите му има лош закон и лошо прилагане на закона от страна на банките. Според него не се прави разлика между офшорни зони и държави като Малта. 

Още по темата

"Когато фронт офисът чуе, че крайният собственик е в прибалтийските държави или Малта, веднага се смята, че това е офшорна зона", допълни гостът.

"По този начин България става все по-затворена за чуждите бизнеси и трудно се започва бизнес. За да тръгне процедурата, крайният собственик трябва да дойде в страната. Така банките затварят вратата за откриване на бизнес чрез пълномощно".

Той призова да се направи работна среща с Асоциацията на банките в България. 

В позиция на Асоциацията се посочва, че в отделни случаи след оценка на рисковите фактори е възможно клиент да бъде оценен като неприемлив риск за банката и в тези случаи не се установяват отношения с него. От организацията уточняват, че проблемът не е масов.

„Въз основа на рисковия профил има случаи на отказ за откриване на сметки със собственици чуждестранни лица, но те не могат да бъдат разглеждани като тенденция“, се посочва още в позицията на Асоциацията.

"В момента банките не желаят дори да разгледат пълномощното. Важно е да се направи комплексна проверка, а те не я правят. Не се стига до там, защото има пълномощно и не се задейства процедурата", заяви той. В началото на юли адв. Георги Гайдаров, член на Управителния съвет на Обединението на свободните адвокати, също сигнализира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че масово чужденци имат проблем с откриването на набирателни сметки за новоучредени дружества в българските банки. 

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото