IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо някои държави няма да поставят ваксината на AstraZeneca на възрастни?

Започнала е поетапна оценка на лекарствен продукт срещу COVID-19, съобщи проф. Илко Гетов

11:59 | 02.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Scotty Perry/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scotty Perry/Bloomberg

През последните дни стана ясно, че Австрия няма да поставя ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca на хора над 55 години. Италианската агенция по лекарствата също взе това решение. Германия препоръча препаратът да се поставя на хора до 65-годишна възраст. Защо някои държави няма да поставят ваксината на AstraZeneca на възрастни, обясни пред Нова телевизия представителят за България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

България очаква първа доставка от ваксината на AstraZeneca, която ще включва 48 хил. дози, на 7 февруари. Следващата доставка от 75 хил. дози е планирана за 14 февруари. Още 136 хил. дози трябва да пристигнат до края на месеца. Това прави общо 260 хил. дози от ваксината общо за февруари. 

„На този етап са оценени, в рамките на разрешаването за употреба, две клинични изпитвания. В тях няма достатъчно участници над 55-годишна възраст. Тази ваксина не е забранена за приложение над 55 години, но в продуктовата информация е написано, че няма достатъчно данни да се оцени ефикасността над тази възраст”, обясни проф. Гетов.

Той посочи, че при тези хора няма данни какъв е процентът на защитата, който ваксината осигурява, и посочи, че в момента тече голямо клинично изпитване в САЩ, специално насочено към възрастните.

Специалистът подчерта, че препаратът на AstraZeneca има значителни предимства пред другите разрешени ваксини - базираните на РНК технологията.

„Първо - тя се поставя на по-дълъг интервал. Освен това, ваксината ще бъде в две разфасовки, а това позволява една по-добра организация на планирането по поставянето ѝ. Не се подготвя предварително, тоест, тя е готова. Ваксината е от по-известните на медиците и обществото - аденовирусни”, каза представителят за България в Европейската агенция по лекарствата.

Той потвърди, че ваксините на Pfizer и Moderna покриват южноафриканската мутация на коронавируса.

„При установяване на някаква неефикасност по отношение на нова мутация, информационните ваксини могат много лесно да бъдат преработени, да бъде направен новият дизайн, за да бъдат достатъчно ефикасни”, обясни специалистът. 

Проф. Гетов съобщи още, че е започнала поетапната оценка на лекарствен продукт, съдържащ две готови антитела. „Това е експерименталният продукт, който беше приложен на Доналд Тръмп, и който се очаква да бъде наличен”, разясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още