Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравният министър поиска отстраняването на директора на Агенцията по вписванията

Ако ръководителят е нарушил закона, да бъде освободен от длъжност, призова Стойчо Кацаров*

Здравният министър поиска отстраняването на директора на Агенцията по вписванията

Стойчо Кацаров Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отправи призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията във връзка с отказа на агенцията да впише в регистъра смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“.

Това се казва в изявление на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, изпратено до медиите.

„Ако установи, както твърдя, че тя (директорът на Агенцията по вписванията, бел. ред.) е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност, казва Кацаров. В изявлението си той уточнява, че е предизвикан да направи това изявление заради събитията от последните няколко дни. Кацаров визира предложената от него смяна на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“ и последвалата жалба от страна на проф. Любомир Спасов, която блокира назначаването на новия Съвет на директорите на болница "Лозенец". 

„Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени“, посочва Стойчо Кацаров. И допълва:

„Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията.“ 

Още по темата

Стойчо Кацаров заявява още, че „някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви“. И допълва: „Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война“.

По отношение на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести (проф. Тодор Кантарджиев, бел. ред.) Кацаров коментира, че няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира.

„Нямам абсолютно никакви съмнения в правилността на моите действия и никакви колебания да продължа по пътя, по който съм започнал“, завършва изявлението си здравният министър.

По-късно от Агенция по вписванията уточняват в позиция до медиите, че министърът на правосъдието, други лица с ръководни функции от министерството, както и ръководството на Агенция по вписванията нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация.

Според Агенция по вписванията отказът за вписване на ново ръководство на МБАЛ „Лозенец“  е заради приключване с влязъл в сила съдебен акт по производството, образувано пред Софийски градски съд по искова молба.

В обяснението за МБАЛ „Александровска“  от Агенцията по вписванията посочват, че проверката по конкретния случай е установила противоречие и това е мотивирало отказа на длъжностното лице по регистрация. Постановеният отказ е мотивиран с констатираното противоречие, а именно, че в един и същ документ се твърди, че от една страна е налице проведен конкурс, а от друга страна - че заявените за вписване членове на съвета на директорите се назначават за срок до провеждане на конкурс.

Във връзка с твърдения за превишаване правата на ръководството на Агенция по вписванията, от там посочват, че действията по регистърното производство – вписвания или откази, подлежат на съдебен, а не на административен контрол.

* Допълнено с позицията на Агенция по вписванията

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
преди 5 дни
Няма профилна снимка
Никъде по света го няма да не се спазва държавността, както това се прави от страна на внедрените корумпирани хора от бившия лойков режим!Същите са и тези от ББР. ЗАЩО ЛИ? Защо така самоотвержено се бранят? Ако са чисти пред съвестта си, ще покажан документи и ще се оттеглят, когато трябва. Това показва докъде ни е стигнала безпринципността на онзи с джипката, който ръсеше простотии (***, ще ни оправя в дупарата с 200) и раздаваше от нашите пари, но далече от София, защото знаеше, че тук не е добре приет. При простите като него селяни (както сам казваше), това минава. Ни ви ли е срам от този човек?ПРОСТО ТАКА НЕ СТАВА! Това е саботаж от страна на корупцията, за която ни говори и знае вече ЦЯЛ свят! Помислете, хора! Тези, които не сте намазвали от "щедростта" на боко за сметка на държавата, тоест нас. Мислете при гласуването на 11 юли. И гласувайте! Бойковите авгиеви обори (и на каскета милиционерски) трябва да бъдат изчегъртани и да заживеем по-почтено и по-грамотно управлявани!
1
 
4
 
2
khao до: penman
преди 5 дни
Няма профилна снимка
класически общ работник защитаваш режима на Мутрата... в тая болница са търгували с органи, ама нашия общак ги защитава! ... евала утайко!
5
 
4
 
1
преди 5 дни
Няма профилна снимка
Пишман докторът (нямащ и един ден трудов стаж) Стойчо пак прави дивотии в здравеопазването, каквито ги вършеше в правителството на Иван Костов, като зам. министър на мустакатия зъболекар.

Още от Икономика и политика
Пропадна и третият търг за 52 електробуса в столицата