IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знае ли българската администрация за председателството на Съвета на ЕС?*

Бърз преглед на сайтовете на държавните институции показва пълна липса на информация за събитията ден преди официалното откриване

13:23 | 10.01.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Не е нито тайна, нито новина - от 1 януари 2018 г. България за първи път пое председателството на Съвета на ЕС. Подготовката отне милиони левове за ремонти на залите, в които ще се извършват основните събития. Беше създадено и специално министерство, което да отговоря за плавното протичане на мероприятията през следващите шест месеца.

Европредседателството не е това, което беше преди промените с Договора от Лисабон, които създадоха поста на  председател на Европейския съвет – първи на тази длъжност беше назначен белгиецът Херман ван Ромпой, а днес мястото му се заема от поляка Доналд Туск. Той задава дневния ред на срещите на лидерите на общността, търси компромисите между страните по спорни въпроси и т.н.

Но дори и с по-малка тежест за един нов член на общността ротационното председателство на Съвета на ЕС е възможност да внесе в дневния ред на общността проблеми, които често остава извън фокуса на вниманието на европейските лидери.

Как изглежда председателството, за което слушаме всеки ден от управляващите, че дори 4/5 от българите знаят за него, в онлайн присъствието на българската администрация. Бърза справка из сайтовете на министерства и институции показва, че... никак - в повечето от тях няма и следа за това събитие.

Единният цифров пазар е сред основните приоритети на правителството, но на сайта на ресорното министерство – на транспорта и информационните технологии, няма дори и линк към сайта на председателството. Не са качени програми на предстоящи събития, няма и документи какво точно смятаме да правим, за да привлечем вниманието към единния цифров пазар, или за намаляването на роуминга на Балканите.

В следващите шест месеца България ще трябва да води тежки разговори – за Brexit, за признаване на проблемите на Западните Балкани, за миграцията. Нищо по темата обаче не може да бъде намерено на сайтовете на Министерството на външните работи, на Министерството на икономиката и на Министерството на вътрешните работи.

По правило ресорните министри ръководят съответните заседания на европейските си колеги, но от сайтовете дори няма и намек как те се подготвят за тази отговорна задача.

Не просто програма, а дори и линк или банер, че страната ни е една от водещите в момента в ЕС, не са поставени още на сайтовете на Министерството на енергетиката, макар че страната ни поема поста си в момент, в който ЕС води много важния дебат за чистата енергия, за новите екологични цели, които не се приемат съвсем еднозначно сред останалите държави и представителите на индустрията.

Няма знак за европредседателство на сайта на Министерството на регионалното развитие и на Министерството на образованието.

Въпреки заявките колко важно е това председателство за страната ни, а дори и за целия регион на Балканите, и как България сега е в прожекторите на Европа - нито дума не е спомената за него и дори на сайта на Министерския съвет.

И така, ако в последната година не сте се интересували от обществения живот в страната и основните приоритети на правителството, няма как да разберете нещо повече за тях от сайта на Министерството на здравеопазването, на Министерството на културата, Министерството на околната среда и водите (което през февруари е домакин на конференция на високо ниво за чистотата на въздуха), Министерството на младежта и спорта или на сайта на Министерството на туризма.

Разбира се, имаме и отличници – всъщност само трима. На сайта на Министерството на труда и социалната политика има не само банер, препращащ към основния сайт на председателството, но и качени основните приоритети на България в следващите шест месеца в социалната сфера. Линкове и приоритети има и на сайта на Министерството на отбраната, което вероятно ще бъде силно ангажирано с идеята за отбранителния съюз на ЕС, която възникна преди месеци. В сайта на Министерството на финансите има специален банер, в който са описани приоритетите на ведомството. Там ще се допълва информация за събитията, които са пряко свързани с дейността на министерството. 

Макар и малко трудно видимо, график на събитията, свързани с председателството, има публикувани и на сайта на Министерството на земеделието. 

Бърз поглед на няколко сайта на други държавни институции също показва пълна липса на информация в сайта на Националната агенция за приходите или на Агенция Митници.

Националният статистически институт обаче е подготвен с банер, а и с както стана ясно още преди седмици – с „европредседателско“ вино, с което ще бъдат почерпени гостите на събитията, организирани от института.

Парламентът взема много насериозно работата около председателството - създаден е дори отделен сайт, в който е отчетено парламентарното отражение - планираните събития и новини, свързани с работата на институцията по приоритетите. 

За тези, които се вълнуват от темата за европредседателството, програмата на събитията и другите приоритети, мястото е официалният сайт на председателството. Но дали той е достатъчен?

*Материалът е коригиран с допълваща информация за Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Не се прави на луд за пенсия ... ше тролиш от къщи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
s3
преди 6 години
Защо затвориха и летището днес?Малко се престараваме, нали? Сега заради европредседателството човек да не може да лети ... То бива престараване, ама чак толкова от кого се пазят? Какво правим с пропуснатите полети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Ferry
преди 6 години
чрез тази театрална пародия, поднесена от най-корумпираната и профанска членка на ЕС ще се затвърди позицията на развитите европейски икономики за абсурдността тази бананова държава да не се допуска до Шенген и до участие във взинамнето на съдбоносно важни решения за ЕС.да се насладим на поредният резил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Защо да повишават внимание към Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, след като заради липсата на защита срещу вредното влияние от еврото, при българското председателство на Съвета на Европейския съюз е с нарастващи щети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Пълен кьорфишек е туй предсетателство ... джумбиш за останалите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още