IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ELICA: Над половината слънчогледови ядки у нас минават през наше оборудване

България е световен лидер в производството и износа на слънчогледови ядки

13:27 | 27.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Детелина Петрова, управител на ELICA. <em>Източник: ELICA</em></p>

Детелина Петрова, управител на ELICA. Източник: ELICA

Детелина Петрова е управител на ELICA. Завършила е "Прогнозиране и планиране на малкия и среден бизнес" в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов. Тя е главният двигател на процесите във фирмата. Управлява всички проекти по европейски програми и е пряко свързана е с нововъведенията. Извършва преглед и координация на оперативната и административната дейност в компанията. Също така създава работни приоритети в динамичната работна среда и поддържа добрия дух и мотивация на екипа.

Г-жо Петрова, ELICA е една от стабилните и сериозни български компании от много години. От колко точно ELICA е на пазара на машини за обработка на селскостопански култури в България? Какъв е вашият фокус?

ELICA е семейна компания, наследила 90 години национални традиции в беленето на слънчоглед. Фирмата проектира и произвежда инсталации за белене на слънчоглед, почистване на зърно, подготовка на семена и съоръжения за транспортиране на материали в насипно състояние. Инсталациите са оборудвани със силози и бункери, индустриални вакуумни системи, компресори, както и с нови системи за тегловно дозиране на "биг баг" торби и чували. ELICA успешно разгръща потенциала си, благодарение на визията към постоянни иновации и работа с най-модерни технологии.

Какво предлагате на вашите клиенти и какво е предимството ви пред конкуренцията?

Бих посочилa следните предимства:

   • линиите до ключ са лесни за управление и с вградена автоматизация. Предлагаме кратки срокове за проектиране и производство;

   • ние сме световен лидер в изграждането на инсталации за белене на слънчоглед и лющачни агрегати за маслодобивни заводи с иновативни решения;

   • високият капацитет на обработка, който предлагаме, е съчетан с уникален дизайн и функционалност;

   • предоставяме на клиентите си не само единично оборудване, а цялостни решения и технологии;

   • извършваме постоянни подобрения по оборудването за постигане на оптимални резултати (в сравнение с конкурентите);

   • всяка инсталация се разработва по индивидуални изисквания на клиента. Гъвкави сме спрямо индивидуалните изисквания на всеки клиент.

Разкажете ни повече за производствената база на ELICA. Къде е ситуирана? Колко е голям екипът?

Близо 20 години машините и технологиите под марката ELICA се проектират и произвеждат на българска земя, в град Силистра. Над 15 инженер-конструктори се грижат да осъществят индивидуалните изисквания на всеки клиент в действащи проекти. В производство и администрация работят още близо 200 души. Компанията разполага с четири производствени сгради. Ръководството, заедно с инженерния отдел и администрацията са разположени на по-малко от половин километър от производството, което има три отделни халета на площ. Едното е трансманипулаторен автоматизиран склад с 3000 клетки, където се помещават всички части, които не са произведени на място. Другото помещава отдел сглобяване на готова продукция, малогабаритно заваряване и дървообработка. А третото - работа с програмни машини, крупногабаритно заваряване и отдел листообработка. Фирмата планува разширяване, като вече е закупила и оборудва още една сграда. Всички помещения преминават през основен ремонт външно и вътрешно и отговарят на всички модерни условия за работа.

Освен със собствен екип, който проектира технологии, ELICA е една от малкото компании в бранша, която разполага с криейтив (творчески) специалисти. Те работят с местни и световни медии, за да повишат разпознаваемостта на бранда и да му изградят репутация на модерен и иновативен производител на високотехнологични решения.

Върху какви проекти работите в момента?

Наред с инсталациите за белене на слънчоглед, линиите за преработка на селскостопанска продукция (зърно и семена) и силозни стопанства, работим и по инсталации за преработка на индустриален коноп, спелта, лимец.

В момента разработваме и няколко нови технологии: за обогатяване на протеина на шрота и за продукта, който излиза, след като се пресова слънчогледовите семена за олио. Последният се използва най-вече при фуражи за животните.

Работим и по линия за преработка на фъстъци.

Как повлия пандемията от коронавирус върху бизнеса ви през изминалата година?

Отрази се негативно заради забавянето на доставки на материали, както и на доставки към наши клиенти в чужбина. Ние все пак предпочетохме да се концентрираме върху положителните аспекти. Имайки на разположение 100% от екипите - висш мениджмънт, мениджмънт, среден мениджмънт, търговци, инженери и други екипи, които обикновено са силно подвижни, ни помогна да разрешим доста чакащи организационни проблеми - комуникация, оптимизиране на процеси, завършване на други вътрешни проекти. Започнахме да се съсредоточаваме в провеждане на онлайн събития, както и да разширим сериозно позиционирането си в световните медии, свързани със семена и ХВП.

Източник: ELICA

Какъв е фокусът на вашите инвестиции?

За компанията ELICA имаме следните фокуси:

   • постоянна научноизследователска и развойна дейност. Подобряване на текущите технологии и развитие на нови за задоволяване на новите пазари, на които стъпваме всяка година;

   • постоянно разширяване и модернизиране на производството. ЦПУ машини, автоматични складове;

   • затвърждаване на партньорски връзки с местни агенти и дилъри на чужди пазари в Европа, Южна Америка, САЩ и Африка;

   • обучителни програми за служителите.

За ELICA Group имаме малко по-различен фокус, а именно:

   • придобиване на компании за придобиване на ноу-хау - в случая ASM;

   • диверсифициране на програмното портфолиото на групата: разширяване на дейността на производството в друг сегмент -  строителство на лодки.

Как виждате развитието на ELICA в международен план?

Чрез предлагането на оборудване, отличаващо се с висока производителност, автоматизация и стилен дизайн, понастоящем обхватът на ELICA се разпростира до Румъния, Сърбия, Молдова, Украйна, Русия, Казахстан, Китай, Аржентина и други страни.

Стремим се към затвърждаване на партньорски връзки с местни агенти и дилъри на чужди пазари. През изминалата година успяхме да се сдобием с официално представителство в Западна Европа, откъдето ще можем да засилим позициите си в региона, както и да се насочим към централната част на континента. В последните години ELICA инвестира в поосока опознаване и създаване на трайни контакти в Южна Америка, САЩ и Африка, които също са с водещи позиции за нашия отрасъл в индустрията. Като допълнение, от близо една година изследваме възможностите за развитие в региона на Близкия изток като за целта назначихме на място гражданин с ливански произход като търговски представител.

Все повече компании залагат на иновациите, за да се преборят с конкуренцията. Подкрепяте ли подобна стратегия?

Иновацията е заложена в нашето ДНК. Тя е една от главните ценности на компанията, която тласка към прогрес.

Иновация чрез диверсификация е една от нашите постоянни инициатива и отражението на това е ELICA ASM. ASM може да се похвали с повече от 30 години опит в сектора на оптично-електронните сортиращи машини. Това дава основание на компанията да се счита за еталон на пазара.

ASM е създадена в Болоня - една от най-големите италиански провинции с богати агропромишлени традиции, което дава условия за развиването на модерна и динамична организация.

Практиката в областта на сортирането на повече от 100 продукта е гаранция за качеството и отличителните резултати както в Италия, така и по цял свят.

Бизнес философията на ASM е силно ориентирана към удовлетвореността на клиентите и предлагане на най-доброто финансово решение. Тя изповядва бързо и ефективно обслужване през различните етапи: тестове на продукти, формулиране на оферти, предлагане на машини и обслужване след продажба.

Източник: ELICA

Повишаване на ефективността е друга основна цел - от 2019 г. стартира проект по имплементиране на ERP (enterprise resource planning) система, която има за цел да подобри цялостно представянето на ELICA. За да се осъществи интеграцията, бяха формирани два екипа. Външният екип бе назначен от компанията, която разработва системата. Той отговаря за приспособяването според изискванията и структурата ни. Действа главно чрез дистанционни срещи и планирани посещения на място в Силистра. Вътрешният включва служители на ключови позиции от всички отдели в ELICA, които да подготвят и доставят техническа информация, следят за правилното ѝ въвеждане в системата и помагат за обучаването на всички останали служители.

Изграждане на глобален брандинг за нас бе една от основните иновации. След важната стратегическа крачка, а именно придобиването на италианската компания ASM (Advanced Sorting Machines), започнахме изграждането на нова идентичност, която да направи ELICA разпознаваема глобална марка. Отдел "Бизнес развитие", заедно с помощта на външна творческа агенция, е в процес на разработка на нова модерна бранд визия, която да се внедри и разпространи по всички канали вътре и извън организацията.

Заложихме и на уебинари и онлайн срещи - на 04.02.2021 г. се проведе първият за компанията уебинар с говорители инж. Недко Николов, ръководещ инженерния отдел в ELICA; Валерия Форментин, мениджър "Маркетинг и продажби" в ELICA ASM и Калоян Радулов - мениджър "Бизнес развитие" в ELICA. Темите в първото онлайн събитие за годината бяха насочени към подобренията в един от основните продукти - лющачния агрегат за слънчогледови семена; икономическите ползи от инсталиране на цялостната линия за белене на слънчогледови семена, както и успешното имплементиране на оптично-сортиращите машини на ELICA ASM в цялата преработвателна линия. В дискусията присъстваха и взеха участие партньори и потенциални клиенти от Европа, Азия и Южна Америка.

На каква стойност се оценява пазарът на оборудване за обработка на земеделски култури и инсталации за хранително-вкусовата промишленост у нас?

Най-новото вътрешно проучване на отдел "Бизнес развитие" показа, че към този момент България е световен лидер в производството и износа на слънчогледови ядки. Това лидерство е постигнато с приноса на технологията за белене, разработена от ELICA. Повече от половината слънчогледови ядки минават през нашето оборудване. Клиентите ни работят на 24-часов цикъл с 8-часово прекъсване на всеки 10 дни за почистване на линията.

Съвсем наскоро се появи информация за проект на ELICA за изграждане на луксозни яхти – катамарани. Очаква се първите прототипи да бъдат готови през следващата година. Какво може да ни кажете за тази инициатива?

Източник: ELICA YARD

Предприятието ELICA YARD се намира отново в Силистра, в непосредствена близост до брега на р. Дунав. То се развива в областта на композитното производство на плавателни съдове - яхти, лодки, както и други части и детайли от фибростъкло и карбонови нишки. Дейностите по изграждането на първите прототипи започнаха в началото на 2020 г. с екип от едва четири души. В момента той се състои от 20 служители и продължава да се разраства. Естествено, за да се развива в съответствие с всички критерии и изисквания, използваме уменията и на чуждестранни експерти - инженери, дизайнери и консултанти.

Първоначалният проект е възложен на хамбургското дизайнерско студио - "iYacht", което успешно разработва плавателни съдове в Европа и Азия. Екип от десет дизайнери и инженери са работили по индивидуалните изисквания на нашите представители. След дълъг процес, преминаващ през няколко фази на прецизиране, първият собствен модел на ELICA YARD се казва OMAYA. През 2019 г. бе доставена началната версия с архитектурни и инженерни планове. След това те се усъвършенстваха от френския специалист Франк де Ривоар с цел олекотяване и заздравяване структурата на катамарана.

Основната цел е да създадем продукт, който да не отстъпва по качество на главните конкуренти и същевременно да представи подобрения на вече установените стандарти в индустрията. За множеството въпроси във връзка с производствените методи, съставянето на организационната структура, както и определянето на управленческите стратегии, използвахме съветите на британската консултантска компания "Торн Дизайн". Тя е подпомагала развитието на знакови в индустрията компании в Китай и САЩ.

Белгийският специалист в строителството на яхти Ян Верокен, който тогава изпълняваше проект в Дубай, се присъдени към екипа, привлечен от мащабите и внушителната материална база. Той има международен стаж и над 20 години практика по целия свят. Освен че споделя умения и безценни контакти, г-н Верокен пое и нелеката задача да обучи екипа, съставен изцяло от местни служители. Наскоро пристигна новият ръководител на произвдоството от Нова Зеландия - Ланс Бриз, който ще подобри процесите и ще допринесе за повишаването на ефективността в организацията.

По интервюто работи екип на Investor.bg и екип на отдел "Бизнес развитие" в ELICA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още