Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Константин Цонев: Търсенето на работа вече е толкова по-лесно

Свързваме компаниите с точните таланти, спестявайки време, финанси и ресурси, казва съоснователят на nPloy

Константин Цонев: Търсенето на работа вече е толкова по-лесно

nPloy – иновативната кариерна мрежа за създаване на професионални връзки, чрез която всеки, който търси промяна или нови предизвикателства в кариерното си развитие, може бързо да получи най-подходящите за него оферти, отбеляза почти две години на българския пазар. Как се стигна до разработването ѝ и какви са предизвикателствата и новостите в търсенето на таланти, споделя Константин Цонев, съосновател на компанията.

- Г-н Цонев, кои са най-големите затруднения, които висококвалифицираните кадри срещат при търсенето на нови професионални възможности?

- За хората с натрупан опит и високи квалификации отплаването към нови професионални хоризонти често бива отлагано поради усложненията, които обикновено съпътстват този процес. Напоследък тяхната скептичност се повишава допълнително и поради създалата се ситуация около пандемията.

Още по-сложно е положението за тези, които са учили в чужбина и решават да се реализират в родината си и това го споделям от личен опит. След като приключих образованието си в Шотландия, реших да пробвам късмета си в България, но бързо се уморих и се разочаровах от сблъсъка с неясни и неточни обяви, излишни срещи и разговори без никакъв резултат.

- Какво представлява nPloy и как отговаря на нуждите на тези хора?

- Със състудента ми Цветослав Захариев решихме да превърнем този казус във възможност и така се роди nPloy. Целта ни не беше да разработим поредната платформа за обяви, а да изградим мрежа, която събира компании и таланти на база нуждите, интересите и очакванията им. За реализирането на идеята ни се възползвахме от опита на експертите на един от лидерите в сферата на човешките ресурси и кариерното развитие ‒ HRS, който се превърна в наш основен партньор, както и на знанията на висококвалифицирани IT специалисти и програмисти.

С nPloy всичко се случва чрез лесно за използване мобилно и уеб приложение и няколко клика за създаването на профил. На база специални алгоритми кандидатът получава само оферти, подходящи за него, и не губи време в изчитането и проверяването на обяви, които не отговарят на изискванията му.

Трябва да отбележа, че кандидатстването за дадена позиция е изцяло анонимно, което е много важно. Не всеки иска да разгласи намеренията си за смяна на работното място, затова при първоначален интерес от страна на таланта компаниите получават само информация за неговия професионален опит, образование и умения. В случай че интересът е взаимен, профилът му се отключва и се дава възможност за директен контакт.

- А какви са предимствата за потенциалните работодатели?

- Компаниите все по-често използват новите технологии при подбора на персонал. Предлагането на нови и заинтригуващи позиции значително се увеличи, а както е известно, броят на експертите със сериозен потенциал не може да покрие нуждите на пазара. Поради тази причина работодателите трябва да реагират бързо и да достигнат до правилния за тях талант, използвайки минимални ресурси и време.

Точно тук идваме ние. Фактът, че целият процес на кандидатстване – от създаването на профил до провеждането на интервю за работа чрез чат или видео разговор, се извършва на едно място е ключово и силно наше предимство. Базата от висококвалифицирани професионалисти, която създадохме през последната година, гарантира голямо разнообразие и възможност за предлагане на различни позиции в сферата на IT, аутсорсинг, финанси, продажби, маркетинг и др.

Въпреки че запазваме анонимността на талантите, работодателите имат на разположение достатъчно информация като професионалния му опит и образование, за да преценят адекватно дали биха искали да преминат към следващия етап и да предложат среща с него.

Още по темата

Предимство за компаниите е и фактът, че не заплащат такса, докато не одобрят кандидата. Едва тогава неговият профил се отключва изцяло за тях. Освен това, те получават и допълнителна видимост чрез нашите инициативи и дигитални кампании. Промотираме предимствата им като работодател чрез различни рекламни похвати, специализирано съдържание и събития за настоящи и потенциални потребители на услугата.

- Какви са ви бъдещите планове и как планирате да развиете допълнително услугата?

- Нуждите на потребителите са от особено значение за нас, затова постоянно добавяме нови функции и правим подобрения спрямо променящите се пазарни и човешки потребности. Последните ни обновления включват възможност за видео разговор, нещо което се счита за сериозно предимство и изключително улеснение в настоящата ситуация. Подобрихме също и уеб базираната версия на приложението, която сега е достъпна и за самите кандидати, а не само за компаниите.

Всички тези подобрения и иновации дадоха своя резултат. За период от една година над 150 компании ни се довериха и вече предлагат свободни позиции чрез nPloy, докато броят на активните потребители надхвърля 25 000. Тези цифри са изключително положителна обратна връзка, която ни дава стимул да излезем извън границите на България и да предложим услугата си и на компании както от съседни страни, така и от държави отвъд Океана.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от Имената на бизнеса
Джон Котерел: Гъвкавостта ще е ключово предимство за компаниите и през 2021 г.