IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Vivacom: С това законодателство 5G в България е мираж

Компанията е лидер по приходи сред операторите, но отчита поредна година на забавяне на ръста им заради отпадането на роуминга и конкурентен натиск

14:21 | 09.03.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Атанас Добрев. Снимка: Виваком</em></p>

Атанас Добрев. Снимка: Виваком

Главният изпълнителен директор на българския мобилен оператор Vivacom Атанас Добрев не е толкова голям оптимист за развитието на 5G мрежата в страната ни, колкото някои негови колеги от бранша. Нещо повече, той дори заяви в разговор с Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria, че с текущото законодателство 5G ще остане мираж за България.

„За да стане реалност 5G и за да стане истински видимо за клиентите, трябва да се промени законодателството. Трябва да се раздадат нови честоти. Тоест, трябва да се намалят цените на лицензите и да се промени законодателството. Защото 5G ще изисква много повече базови станции“, поясни днес Добрев пред двете медии.

Припомняме, че само преди месец Тодор Ташев, главен технически директор на Мтел, заяви за Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria, че нoвoтo пoĸoлeниe 5G мoбилни мpeжи, които ще пoзвoлят cĸopocт нa пpeнoc нa дaнни oт нaд 10 Gbрѕ, може да са факт в края на 2020 г. или 2021 г. 

“5G с текущото строително законодателство, независимо какво говорят конкурентите ни, няма да има. Защото за да има пълноценна мрежа, ще трябва трите оператора да построят десетки хиляди базови станции – нещо, което е невъзможно да се направи в рамките на текущото законодателство“, каза днес Добрев.

Vivacom се похвали и с друго ключово събитие - рефинансирането на облигационната емисия в размер на 400 млн. евро. Преди най-големия ѝ падеж компанията майка БТК е намерила нов кредитор и по-добри условия на финансиране.

“Успяхме да рефинансираме облигацията със синдикиран заем, който бе аранжиран от Citi Bank”, каза още Добрев. „Очакваме в рамките на следващия месец облигацията да бъде погасена в комбинация с новия заем и средства от нашия баланс“.

Кредитор става консорциум от 12 банки и инвестиционни фондове. Договорено е финансиране за 350 млн. евро, което ще позволи да се рефинансира облигационната емисия с падеж през ноември. Новата лихва е значително по-ниска от досегашната и е около 3,5%. Удължен и увеличен е и размерът на договора със Societe Generale за револвиращия кредит на компанията.

Иначе компанията отчете и финансовите си резултати за 2017 г., които показват, че тя отново е лидер по приходи. Само че ръстът им отново се забавя, като сега той възлиза на 1,6 на сто до 890 млн. лева спрямо нарастване от 2,5 на сто преди година и ръст от 5,2 на сто преди две години.

Тази негативна тенденция Добрев обясни с европейската регулация за роуминга. Мениджърът сумира пропуснатите ползи от него на над 10 млн. лева за 2017 г. По думите му другата причина е силният конкурентен натиск. 

Телекомът отбелязва и устойчив ръст от 2,7% в коригираната оперативна печалба (EBITDA). Компанията успява да запази устойчиво ниво на средномесечните приходи от потребител (ARPU) въпреки силната конкуренция на пазара – 11,4 лева за четвърто тримесечие на 2017 г.

Очаквайте интервюто с Атанас Добрев в 18 часа в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Shadow1
преди 6 години
Законодателството ни куцало... къде е новината тук ? Искам новина когато се появи поне един сектор в Българската икономика с логични, ефективни и максимално опростени закони. Даже 100 000 лева награда да дам не може да ми откриете такъв сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 11
alphaomega
преди 6 години
5G е геноцид срещу човечеството! Учените от БАН да не спят, а да излязат със официално становище и да покажат опасностите и вредите от тази технология.5G на практика е високочестотна микровълнова радиация във диапазона от 30GHz до 300GHz и дължина на вълната между от 1мм до 10мм. Тази технология е планирана да работи със голяма честота на предвателите. Това означава че хората във населените места автоматично ще попаднат във близкия обсег на множество предаватели. И ще живеят във този обсег почти през целия си живот!Още преди повече от 50 години е доказано че микровълновата радиация води до ракови заболявания, генни мутации, и психологически проблеми при децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 4
ratten
преди 6 години
тоя па сега законодателството му пречело.та то е същото, което му позволява да се измъкнат ненаказани, въпреки явните измами, които прилагат на клиентите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 3
Спящият бик
преди 6 години
Значи на господина не му харесва конкуренцията и регулацията на роуминга!?... Аз пък не харесвам политики като неговата и затова преди месец напуснах компанията му с цялата си бизнес група. Засега съм доволен от конкурентната му компания, която не само ме прие, но и ми се зарадва... Но няма да казвам коя е, за да не я урочасам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още