IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуерното инженерство е създателят на бъдещето на човешката цивилизация

Професията е толкова комплексна и с неограничени възможности, твърди образователният директор на СофтУни Ален Паунов

15:27 | 16.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ален Паунов, образователен директор на СофтУни. <em>Снимка: СофтУни</em></p>

Ален Паунов, образователен директор на СофтУни. Снимка: СофтУни

Ален Паунов е Образователният директор на СофтУни. Въпреки че повече от 6 години работи в сферата на правните услуги, преоткрива себе си в софтуерната разработка и най-вече в преподаването. Той играе ключова роля в подготовката на учебните програми на СофтУни и заедно с екипа си е основният двигател, който задвижва „промяната“ към още по-добро, качествено и достъпно съвременно образование в областите на софтуерното инженерство и дигиталните технологии.

Днес с Ален разглеждаме в детайли софтуерното инженерство като възможност за развитие и стъпките, по които да поемем, за да стигнем до върха. Вижте вдъхновяващото интервю, което проведохме с него.

Защо „Софтуерно инженерство“?

Това може би е най-лесният въпрос. Живеем във високо технологични времена, в които София е не просто робот, но и гражданин на Саудитска Арабия, а някой може да изпрати Теслата си в космоса само за забавление. Заобиколени сме от автономни автомобили, умни домове и дори цели градове, и всичко това не е фантазия, а самата реалност, в която всички ние живеем и се развиваме.

Този експоненциален технологичен бум ще продължава да ни изумява и занапред. Съвсем скоро ще съществуват такива изобретения и технологии, каквито дори Артър Кларк, Айзък Азимов и Жул Верн не са си представяли. Именно през този век ще стъпим на Марс и ще създадем изкуствен интелект, който да разрешава редица глобални проблеми.

Смятам, че успешно ще преборим и световния глад, недостига на енергия, както и ще лекуваме редица болести, които не сме могли преди. Това отваря един необятен свят от възможности пред нас и е въпрос на себеосъзнатост, изисквана от всеки от нас като индивид, за да успеем да уловим вълната и да се развиваме успоредно с нея. Не забравяйте, че хората се страхуват от технологии, когато не ги разбират.

Софтуерното инженерство е и ще продължава да бъде ключовият двигател на този процес и създателят на бъдещето на човешката цивилизация.

Кои качества са ключови за добрия програмист?

Въпросът е силно субективен, също като „как да стана добър художник“ например. Няма универсална формула, с която можем да изчислим това. Професията е толкова комплексна и с неограничени възможности. Например, човек, който умее да разрешава проблеми и открива правилните решения, човек с внимание към детайла, креативен човек и такъв със силно изразено логически мислене – всички те имат огромен потенциал да станат страхотни програмисти. Ако притежават комбинацията от всички тези качества – още повече. Само че няма как да сме сигурни, преди да сме пробвали.

Единственото, което мога да кажа със сигурност, е, че е необходимо желание да се занимаваш с това. Всичко останало се учи, при това достатъчно лесно и бързо.

Откъде да започнем? Разкажи ни за цялостната програма по софтуерно инженерство на СофтУни!

Още в самото начало е изключително важно да започнете с търпение. Когато малките деца правят първите си стъпки в живота, те не могат още на следващия ден да правят спринтове. Последователност и постоянство, както с всяко ново нещо в живота.

Програмата по софтуерно инженерство на СофтУни дава възможност да се движим по една балансирана обучителна крива, с която от напълно начинаещи можем да станем истински професионалисти в областта на софтуерната разработка с последователен и изпитан във времето подход. Нашите методологии са разработени от водещи специалисти от сферата на програмирането, а фундаментът, който тестваме и развиваме вече 6 години, не спира да бъде обогатяван и видоизменян, спрямо най-новите технологии и съобразно всички ключови промени на пазара.

Вдъхновяващо е да виждаме абсолютно различни хора, от всякакви сфери, да седят заедно един до друг и да се справят със задачите, изпитите, проектите и да се развиват. Няма значение професия или образование. Разбира се, някои, които са се занимавали с компютри през последните 10 години, имат преимущество, но самото умение да разрешаваме проблеми, което изучаваме в програмата, е ново за почти всички. И това е един от плюсовете на програмата - равен старт за всички, независимо образование или професия, с балансираната обучителна крива и постоянно темпо на учене.

Как да изберем „правилната“ за нас технология?

Истината е, че е необходимо да преминете през определен процес на запознаване с програмирането и докосване до отделните технологии по-отблизо, за да вземете „правилното“ решение. А такова всъщност няма. Повечето професионалисти в областта са запознати с повече от един програмни езици. Ако изучите добре фундамента и какво стои ЗАД тези технологии, как работят те и какво можете да творите с тях – оттам нататък е въпрос на време, за да станете добри в повече от един език. А програмата на СофтУни пък е възможност да получите именно тези така ценни фундаментални знания, с които да се развивате по избрания от вас път напред в професионалните модули в нея.

Твоят съвет към бъдещите програмисти е?

Избрали сте път, който гарантира сигурност и развитие през следващите десетилетия, така че пред вас стои едно страхотно пътешествие. Опитайте се да вземете колкото е възможно повече от невероятните професионалисти, които ви преподават, и бъдете търпеливи, постоянни и упорити. Статистиката е във ваша полза – 100% от тези, които не са се отказали, са успели!  И най-важното – забавлявайте се, докато учите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още